04 februarie 2013

Suita CS2 gratuita de la Adobe sau cacealma?

Pe site-ul celor de la Adobe a aparut o pagina interesanta in care se gasesc, cel putin la prima vedere, toate produsele din gama CS2 (include Photoshop) si Acrobat7 alaturi de cheile de inregistrare aferente fiecaruia. Cu alte cuvinte, produsul si un serial number universal valabil. Moca!  Bine, imi puteti spune ca suita CS2 e veche. Are cel putin sapte ani. Dar nu e piratat! In acest articol nu vreau sa laud produsele celor de la Adobe, ci doar sa remarc ca ofera "gratis" un produs care a fost candva exceptional.

Totusi cel de la Adobe fac precizarea ca produsele respective nu sunt chiar gratuite, ele putand fi folosite doar de cei care au cumparat anterior licentele. Adobe nu mai ofera suport tehnic pentru aceste produse (nici macar pentru inregistrarea lor), de aceea au oferit o solutie de continuare a activitatii pentru cei care au cumparat deja. Asa, si pe noi cine ne opreste sa folosim produsele, luate in mod legal de pe site-ul lor si cu o cheie de inregistrare oferita chiar de ei?

Pe de alta parte ar putea fi si o strategie de marketing. Pun la bataie cel mai vechi produs al lor, lasa lumea sa se obisnuiasca cu el, cateva luni, poate ani, iar la urmatorul sistem de operare pe care il achzitionezi s-ar putea ca Photosphop-ul sa nu mai mearga. Atunci te cam obliga sa cumperi ceva nou.

Ceea ce a facut acum Adobe poate fi inceputul unei noi practici: cum ar fi ca toate firmele sa ofere gratis cele mai vechi produse ale lor? Dar fara suport, fara update-uri, fara pretentii, fara nimic. Daca le vrei atunci cumperi. O astfel de idee ar fi interesanta din punct de vedere al marketingului si al legalitatii produselor.

Zic eu ca nici piratarea n-ar mai fi la acelasi nivel si iar concurenta "neloiala" s-ar diminua. Dau un exemplu: un freelancer care foloseste un Photoshop piratat beneficiaza de toate functionalitatile acestuia, isi exereseaza talentul si creativitatea dar fura astfel din "painea" celor care si-au cumparat licentele si chiar au investit timp si bani in acest domeniu. As fi curios cate CV-uri de pe e-jobs, best-jobs, s.a.m.d contin skill-uri de Photoshop si cati dintre cei in cauza chiar au cumparat licentele. Probabil foarte putini.

Pareri, sugestii, exemple despre astfel de oferte generoase precum a celor de la Adobe?

2 comentarii:

  1. E o varianta si asta. Nu zici rau, dar... totusi, nimeni nu se mai ingramadeste pentru cs2, e cs6 mult mai bun si la doar un click pe filelist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu mi-am instalat si chiar ma descurc binisor. Pana o sa ajung la nivel avansat o sa-mi ia ceva timp, insa functiile de baza se gasesc si in CS2.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL