Probabil ati vazut deja reclamele la berile nepasteurizate disponibile de ceva timp in Romania. Poate va intrebati ce este asa special la aceste beri nepasteurizate? Care sunt producatorii acestor beri nepasteurizate? Unde se gasesc si cat costa?
In primul rand, ce este o bere nepasteurizata?
O bere nepasteurizata este o bere care nu a fost pasteurizata (logic). Adica nu a fost tratata termic. Altfel zis, o bere se incalzeste la o temperatura de 60-70 grade celsius astfel incat microorganismele din bere dispar (nu mai fermenteaza, se altereaza mai greu). Berea are un termen de valabilitate foarte mare si poate fi consumata/stocata pentru mai mult timp. Dar odata cu aceste microorganisme care dispar din bere se mai pierde si putin din gustul berii. Drept urmare, s-a inventat berea nepasteurizata.
O bere nepasteurizata nu mai este incalzita pentru eliminarea microorganismelor. In schimb este filtrata la rece, microorganismele si alte microparticule de drojdie fiind eliminate in mod eficient. Termenul de valabilitate al acestor beri este redus, intre 12 saptamani si 6 luni (desi ma indoiesc de acest maxim). De obicei, o bere nepasteurizata trebuie consumata in 1-2 saptamani. Dar tine si de tehnolgia folosita, marii producatori romani laudandu-se cu investitii serioase in fabricile lor.
Totusi, la o bere nepasteurizata se pastreaza gustul, cel putin asa se lauda producatorii!
Cu alte cuvinte, berea nepasteurizata a fost inventata pentru ca romanul sa guste si el o bere buna, ca-n fabrica. Eu am gustat cateva sortimente din aceste beri produse in masa (in cantitati industriale). Sincer, gustul nu e atat de bun. Nici pe departe! Nu se compara cu berile artizanale, tot nepasteurizate, dar produse in cantitati mici! Mai mult de atat, trebuie sa casti bine ochii de unde iei aceasta bere. Daca a stat prea mult pe rafturile supermarketurilor, la cald nu la frigider, atunci nu stiu cat de buna mai este. Sau ce gust mai are berea!
Asadar, care sunt marcile de bere nepasteurizata romanesti? Ma refer la acestea in zilele noastre, nu cele produse in comunism si disparute intre timp (pentru ca acestea erau toate nepasteurizate si expirau in 1-2 saptamani).
Am testat cateva beri nepasteurizate, daca apar si altele promit ca le voi adauga in acest articol.
Bere Timisoreana nepasteurizata
Tind sa cred ca fost prima bere nepasteurizata lansata de producatorii romani. Sau a fost prima bere nepasteurizata in reclamele de la televizor. Timisoareana nepasteurizata se gaseste la sticle de 0.5 litri si doze tot de 0.5 litri la un pret de aproximativ 3 lei (in mai toate supermarketurile). Berea are o culoare aurie, este limpede si putin acidulata. De altfel, toate berile nepasteurizate au acest aspect. Gustul e usor dulceag, putin amarui la final, dar nimic special la el.
Bere Skol nepasteurizata
Am gasit-o in supermarketurile Carrefour la un pret de aproximativ 3 lei, cu mici diferente inte sticla de 0.5 litri si doza de aceeasi cantitate. Skol nepasteurizata are tot un aspect auriu, limpede dar gustul pare putin "crud". Este dulceag si amarui in acelasi timp, pare o bere neterminata. Deci da, zici ca-i din fabrica, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie chioara, doar apa cu malt. Sincer, este sub alte sortimente ale Skol.
Acest sortiment l-am gasit in Carrefour si Kaufland la niste preturi astronomice: 6.5 lei, respectiv 5.7 lei, la magazinele mentionate anterior. Deci scumpa! Am gasit-o doar la sticla de 0.5 litri, dar nu si doza. Tehnic vorbind, berea se pastreaza mai bine in sticla decat doza, iar o bere nepasteurizata s-ar potrivi mai bine la sticla. Azuga nepasteurizata este foarte limpede, gustul e dulceag, usor aromat parca. Dar este buna si cred ca merita pretul platit! Iar producatorul se lauda ca este o bere artizanala facuta dupa o reteta nemteasca.
Trebuie mentionat in acest articol ca marcile de bere nepasteurizate romanesti pot fi mult mai multe, de la cele artizanale facute de mici producatori locali pana la fabrici care produc la scara larga dar nu se lauda cu tehnolgia folosita. Drept exemplu, fabrica Romaqua Group (bere Albacher nepasteurizata) foloseste doar tehnologia filtrarii la rece, adica nu pasteurizeaza berea. Dar ei nu au facut un obiect de marketing din acest termen de "bere nepasteurizata". Bravo lor, pentru normalitate.
Alte beri nepasteurizate (artizanale), dar mai putin renumite:
Terapia Platin este o bere alba, nefiltrata si nepasteurizata (asa se lauda producatorul), produsa de Clinica de Bere. Se poate consuma local in Timisoara (unde este produsa) sau comandata online la diverse magazine (preturi 6-8 lei, depinde de pachetul cumparat + costul transportului).
Bere Zaganu Blonda este o bere nepasteurizata, fermentata in mod natural timp de 21 de zile. Se gaseste in Mega Image, Carrefour, poate si alte supermarketuri sau online la preturi de 7-8 lei.
Berea Sikaru este o bere artizanala, nepasteurizata, produsa in diverse sortimente, fermentata natural si lasata la maturat timp de 3-5 saptamani, in functie de sortiment. Este ambalata in sticle de 0.33 litri, avand un pret de aproximativ 7 lei si se gaseste in Mega Image, Carrefour si alte supermarketuri.
O bere cu un gust excelent.
RăspundețiȘtergereUn articol binevenit, multumim
RăspundețiȘtergereArticolul mi-a fost folositor
RăspundețiȘtergereUrsus Retro e buna
RăspundețiȘtergereDe la o o bere nepasteurizata am vomitat toata noaptea :(
RăspundețiȘtergere