29 iunie 2015

Reciclarea deseurilor de tip PET

reciclare sticle plastic PET Auchan
Sa va spun o chestie, eu n-am mai aruncat pe jos un gunoi de foarte mult timp. Nici nu-mi amintesc cand am facut-o ultima data. Probabil eram un copil. Ei bine de atunci n-am mai aruncat nimic pe jos: Nici pe strada, nici in parc, nici la coltul blocului, nicaieri in public. Doar la cosul de gunoi. Ca fapt divers am fost nevoi sa merg pe munte cu gunoaiele in rucsac pana am coborat inapoi intr-o localitate si m-am oprit la primul cos. Aceasta este atitudinea corecta. Doar ca in ultimul timp chiar si aruncarea gunoiului a devenit tot mai dificila. Anumite materiale ajung la groapa de gunoi sau polueaza mediul desi n-ar trebui sa o faca. Iar aici intervine recilarea deseurilor. PET-urile sunt cele mai periculoase pentru mediu deoarece nu sunt biodegradabile. Adica natura nu reuseste sa le absoarba nici in cateva mii de ani. Ori daca omul le tot produce, inevitabil ele vor ajunge si in natura.

Solutia este ca aceste ambalaje sa nu mai fie produse din nou ci refolosite ambalejele vechi, cele produse deja. Am avea stocuri suficiente indiferent de cat de mare ar fi cererea. Din pacate costurile unor noi ambalaje sunt mai mici decat colectarea si prelucrarea celor existente deja. Intr-o economie de piata bazata doar pe profit nu vom reusi niciodata sa trecem peste prejudecati si sa sacrificam profitul in dauna protejarii naturii. Dar lumea civilizata incearca. Vest europenii sunt campioni la reciclare. De ce noi, romanii, am fi mai prejos? Noi nu putem recicla? Avem aparate de reciclat deseurile, marile supermarketuri ne sar in ajutor. 

Exista aparate pentru reciclarea deseurilor atat in Auchan cat si in Carrefour, pentru deseuri de tip PET sau doze de aluminiu (cele de bere sau sucuri carbogazoase). Am mentionat cele doua supermarketuri pentru ca impreuna sunt raspandite pe toata suprafata tarii. Totusi, nu in fiecare dintre ele exista un aparat de reciclat PET-uri dar s-ar putea ca in viitor sa apara unul. Ba mai mult, in unele locatii nu au fost instalate doar aparate de reciclat sticle de plastic (PET-uri) sau doze de aluminiu, ci se pot recicla si alte materiale: sticla, hartie, carton sau baterii.

Daca aveti in oras un asemenea supermarket merita sa dati o fuga pana acolo. Sau altfel zis, atunci cand mergeti la cumparaturi luati si o sacosa cu deseuri pe care sa le reciclati (sticlele de plastic sunt foarte usoare).

Intrebarea care se pune acum: cati bani se ofera pe aceste deseuri? Care este pretul unei sticle de plastic? Va dezmagesc dar pretul deseurilor de tip PET este foarte mic: 5 bani sau 0.05 lei pentru sticla, indiferent de marimea ei. Pentru o doza de aluminiu vei primi doar 3 bani sau 0.03 lei. 

Avem mandrie, stim sa aruncam doar la coltul blocului sau pe geamul masinii? Nu suntem in stare sa umplem cateva pungi cu sticle si doze de bere si sa mergem cu ele la reciclat inainte de a intra in supermerket sa facem aprovizionarea? Eu zic ca putem, drept dovada videoclipul de mai jos. Am avut vreo 20 de sticle de plastic plus 2 doze de bere. Le-am bagat in aparatul din parcarea unui magazin Auchan si am primit aproximativ un leu pe doua bouri de hartie. Suma e derizorie dar satisfactia e imensa. De retinut ca bonurile se pot folosi doar in magazinul respectiv, in cazul meu Auchan, si doar in aceeasi zi. Altfel nu mai sunt valabile.


Eu mi-am propus a fac acest lucru macar o data pe saptamana. Strang destule PET-uri prin casa. Daca pana acum ma multumeam sa le pun frumos langa ghena de unde le colecta femeia de serviciu, acum le strang eu si le duc la reciclat. Nu am nimic de pierdut, oricum tot trebuie sa ajung la supermarket sa fac cumparaturile.

Preturi deseuri:

  • 1 sticla PET - 5 bani sau 0.05 lei (nu conteaza dimensiunea)
  • 1 doza aluminiu - 3 bani sau 0.05 lei (nu conteaza dimensiunea)
  • 1 kg hartie sau carton - 15 bani sau 0.15 lei
  • 1 sticla - 1 ban

Reciclare PET-uri la Carrefour

Am fost si la Carrefour pentru a testa aparatul de reciclare a deseurilor. Mai exact am mers la Carrefour Vitanis (din cauza ca la Auchan era plin aparatul, 2 zile la rand) si am constatat ca se ofera mai multe servicii. Aici se pot recicla atat PET-uri si doze de aluminiu cat si sticle, carton, hartie, echipamente electrice, baterii si tot felul de ambalaje din plastic. Este si un angajat care te ajuta sa reciclezi produsele de care dispui. Desigur, primesti si un voucher aferent produselor reciclate. Acesta este valabil 30 de zile din momentul emiterii spre deosebire de cel de la Auchan care era valabil doar in ziua generarii.

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL