25 ianuarie 2011

Cum ne protejam de fraudele cu carduri

In ultima vreme am auzit tot mai mai des despre persoane care au fost deposedate de sume importante de bani prin intermediul cardurilor proprii. Chiar daca bancile au anuntat la unison ca vor introduce cardurile cu cip, aceasta fiind o prevedere a UE, noua tehnologie implementata nu e chiar atat de sigura precum se crede. In fond cu ce difera un card cu cip de unul cu banda magnetica? Poate stoca mai multa informatie, aceasta fiind criptata si mai greu de copiat deoarece nu exista (inca) prea multe dispozitive capabile sa citeasca si sa scrie respectivele cipuri. Asadar, noi continuam sa folosim cardurile dar cum ramane cu securitatea lor. Nu ne putem baza doar pe sistemele de siguranta implementate de banci, prin urmare o sa va dau cateva sfaturi si ponturi despre cum sa va protejati pentru a nu cadea in plasa escrocilor:
  - nu divulgati nimanui informatii referitoare la cardurile voastre (pin, numar, data expirarii), nici macar nu dezvaluiti nimanui ca aveti carduri.
  - cand efectuati retrageri de la bancomat asigurati-va ca fanta de introducere a cardului nu prezinta urme de fortare sau arata necorespunzator (acelasi lucru este valabil si pentru tastatura bancomatului).

  - cand introduceti pinul acoperiti tastatura cu cealalta mana sau un obiect (portofel).
  - folositi doar bancomate situate langa banci (acestea sunt mai sigure deoarece au camere de supraveghere) si verificati daca bancomatul nu ara atasate dispozitive necorespunzatoare (minicamere video).
  - schimbati regulat pinul la card (daca acest lucru este permis de catre banca).
  - nu tineti toti banii pe contul la care este atasat cardul; daca aveti economii sau surplus de bani pe o anumita perioada folositi un alt cont (sau depozit) care nu are atasat nici un card.
  - utilizati un serviciu de internet banking pentru a monitoriza mai usor conturile voastre.
  - daca constatati lipsa sau pierderea cardului anuntati imediat banca si solicitati stoparea temporara a acestuia (e posibil sa-l gasiti ulterior si atunci il reactivati, in cazul in care nu a fost compromis).
  - adaugati la card o asigurare specifica, utila in cazul pierderii acestuia, pentru a evita ulterior costurile de refacere ale cardului.
  - daca descoperiti in extrasul de cont operatiuni neautorizate anuntati cat mai repede banca, timpul de reactie conteaza foarte mult si banii pot fi recuperati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL