23 iunie 2011

La ei se poate, la noi nu

In Ungaria justitia merge struna. Doi dintre inculpatii in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma au primit inchisoarea pe viata, adica pedeapsa maxima posibila. Restul au primit mai multi ani de inchisoare. Posibil sa se faca recurs dar nu cred ca pedeapsa va fi redusa pentru cei doi cu inchisoare pe viata. Daca acest caz se judeca in Romania ar fi primit zece ani cu posibilitatea de eliberare conditionata, iar dupa 5-7 ani erau din nou liberi.

Sau cine stie, daca aveau un avocat destept scapau fara pedeapsa, invocandu-se tot felul de artificii judiciare precum legitima aparare sau eroare de procedura sau mai stiu eu ce. Ar trebui sa luam exemplul ungurilor si sa reformam justitia, nu sa facem un scadal de tot rasul cu impartirea teritoriala. Vorba "tara arde si baba se piaptana" se potriveste perfect situatiei din Romania. Totul merge de dos iar politicienii au inceput sicanarile si se pregatesc de campanie electorala. Ei bine, uite ca vecinii nostri de la vest isi fac datoria. Chiar daca nici la ei situatia economica nu este prea roz macar lucrurile merg in directia buna si exista o stare de normalitate. Daca justitia merge atunci totul se rezolva de la sine.

Nu am putut sa nu remarc ca inculpatii (in cazul Cozma) au inceput sa-si ceara scuze, sa le para rau de ce au facut, ba chiar sa-si doneze (unul dintre ei) un rinichi pentru un handbalist ranit in conflictul de acum doi ani. Daca agresorii au inceput sa aiba remuscari atunci au simtit ei ca nu le va fi prea bine toata viata la inchisoare. In Romania nu am vazut nici un agresor, absolut nici unul, sa-si ceara scuze sincer sau sa aiba remuscari pentru faptele facute. Nu, la noi chiar au tupeu si demnitate, iar asta pentru ca sunt "bazati", au relatii sau avocati inteligenti care ii scapa de la orice. Iar daca sunt condamnati pedepsele sunt minime si de cele mai multe ori cu eliberare conditionata. Nu are rost sa dau exemple de infractori, ucigasi, s.a.m.d care nu au primit nici macar un an de inchisoare sau au fost judecati in stare de libertate.

Oare cand vom intra in normalitate? Sa vad si eu ca infractorii se tem pentru propria persoana atunci cand sunt incoltiti si judecati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL