29 iunie 2011

Neglijenta la bacalaureat

Sunt foarte multi absolventi care acuza, nu stiu pe cine, probabil ministerul invatamantului, pentru faptul ca subiectul 3 de la proba de limba si literatura romana a fost usor eronat. Intr-adevar, are un subinteles, insa elevii ar trebui sa-si dea seama de acest lucru. Nu trebuia sa li se dea mura-n gura "faceti asta, la opera aia, scrisa de ala". Este un examen si iti poate pica orice. E trist faptul ca elevii invata mecanic un comentariu sau o caracterizare iar apoi se asteapta sa le pice ceva identic si la examen. Asta ar insemna sa fii un robot care reproduce tot ce aude. Cand e vorba de creativitate, de facut conexiuni sau putina logica asupra unui text, ne-am blocat. Problema cu acel "text dramatic" e foarte simpla, daca nu esti robot.

Cand ai in fata o cerinta trebuie sa reflextezi, sa analizezi si apoi te apuci de rezolvare. Iar asta o stiu din experienta de zi cu zi, nu e ceva care se invata strict la limba si literatura romana. In primul rand, o sa contrazic toti acei elevi care au dedus ca textul dramatic se refera la adjectivul "dramatic", adica impresionant, zguduitor. Un text in sinea lui nu poate fi dramatic. Insa, un text poate prezenta, descrie, evoca o intamplare dramatica, o situatie dramatica, un eveniment dramatic, s.a.m.d.  Daca s-ar fi dorit acest lucru in subiectul 3, probabil enuntul ar fi sunat in felul urmator "un text studiat, ce descrie un eveniment dramatic", sau ceva asemanator.  Dar nici vorba de asa ceva.

Un alt argument impotriva elevilor carcotasi este acela ca materia se numeste "limba si literatura romana", nu matematica, nu psihologie, nu altceva. Daca s-ar fi dat un enunt de genul "demonstrati ca opera x apartine speciei literare z" nu incepeam cu "din x reunit cu y rezulta z, iar de aici conform definitiei q rezulta w". Asta e matematica, ori noi suntem la limba si literatura romana. Prin urmare toate cerintele de la aceasta materie se rezolva prin termeni proprii. Ori, din cate stiu eu, singurul termen care se studiaza este opera/arta dramatica (sau genul dramatic), adica ansamblu de principii privitoare la interpretarea si la punerea in scena a unui spectacol, a unei piese. Iar de aici situatia ar fi fost clara:  "textul" se refera cel mai probabil la una din operele literare studiate, iar "dramatic" este o caracteristica a operei literare, adica genul ei.

De asemenea elevii au acuzat faptul ca au fost indusi in eroare de numele lui Camil Petrescu care ar fi aparut printre autori, iar ei nu au studiat in clasa nici o opera dramatica a acestuia. Bun, dar autorul l-au studiat, sau cel putin asa se facea pe timpul meu. Deci mi-e greu sa cred ca acum profesorii nu mai prezinta autorii precum si viata sau activitatea lor. Prin urmare, elevii  erau obligati sa cunoasca macar numele unor opere reprezentative ale lui Camil Petrescu (implicit genul lor) chiar daca nu studiau la clasa respectivul text. S-ar fi evitat confuzia ca "noi nu am studiat asa ceva de xulescu".

Iar ultimul argument, cel mai solid, in favoarea corectitudinii subiectului, este acela ca majoritatea elevilor au interpretat corect cerinta iar cei carcotasi se afla in minoritate. Asta trebuie sa le dea de gandit. Data viitoare, nu neaparat la un examen, sa deschida bine ochii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL