17 iunie 2011

O constitutie de tot rasul

Mai stiti proiectul de modificare a constitutiei propus de Basescu acum ceva timp? Se pare ca a trecut prin mainile Curtii Constitutionale care a decis ca o parte din articole sunt "neconstitutionale". Adica nu respecta constitutia, pe care tocmai vrem sa o modificam. La naiba, din moment ce vrei sa schimbi constitutia normal ca nu se potriveste cu ce exista deja, ca altfel n-am schimba-o.

Tind sa cred ca respectivii "judecatori" ai curtii constitutionale se simt cu musca pe caciula. Cum poti sa vii cu asemenea ineptii? Din moment ce vrei sa schimbi "legea" fundamentala a unei tari nu poti sa iei o decizie bazata pe vechile prevederi. Chiar daca o parte din articole sunt incalcate, este o chestie de incompatibilitate. In acest sens e de inteles ca Romania nu-si va putea schimba niciodata constitutia, vizand anumite aspecte care ne intereseaza?

Ei se bazeaza pe articolul urmator: "nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora". Acest lucru ar afecta prevederile conform carora averile nu mai sunt considerate licite iar parlamentarii ar putea fi cercetati penal fara acordul parlamentului. Iar acestea sunt chestiunile cele mai importante. Daca scoti aceste prevederi nu mai are rost sa modificam constitutia. 

Deci mergem in continuare pe ideea ca hotul neprins e om cinstit si nimeni nu va raspunde in veci pentru averile dobandite prin furt. Hai, inteleg, averile existente le lasam asa. Dar tot ce apare de acum incolo este supus fiscului. Daca nu poti sa justifici averea dobandita intre timp, ai incurcat-o. Macar asa am putea limita  jaful din tara asta. Cat despre parlamentari, ma doare-n cot de ei. Daca merita, sa fie judecati pentru fapte ce nu tin de procesul de legiuire.

Toate acestea pentru simplul motiv ca nu putem modifica o nenorocita de constitutie din cauza unui articol. Bun, in articol scrie ca nu o putem "revizui". Atunci o schimbam cu totul! Sau mai exista o solutie: plecam peste hotare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL