05 iulie 2011

Cine este de vina pentru rezultatul de la bacalaureat?

Toata lumea se intreaba acum cine-i de vina. Daca ati urmarit emisiunile de la posturile de stiri, deja aia sunt mai isterizati decat elevii si parintii la un loc. Cauta raspunsuri, isi trimit reporterii pe la diverse licee, intreaba tot felul de "experti" din invatamant, parlamentari s.a.m.d.  Credeti ca au ajuns la vreo concluzie? Da de unde? Personal, cred ca au pus accentul ba pe Funeriu, de parca el ar fi fost singurul vinovat, ba pe sistem in sine. Aici includ pe toti cei din ministerul invatamantului, inspectorate, profesori, supraveghetori si cine stie, poate si femeia de serviciu o fi fost de vina (apropo de banii gasiti la WC intr-un liceu in timpul ultimei probe scrise).

Saracii elevi au fost traumatizati de camerele de luat vederi, de parca nu ar fi vazut nici una in viata lor. Cred ca fiecare are cel putin una acasa. Apoi nu le-a convenit ca supraveghetorii au fost prea asprii, ca au existat multe controale, in fine, nu s-a putut copia. In plus, o directoare (careia i se lua un interviu) acuza ca examenul de 3 ore a fost obositor (PS. in liceul respectiv au picat toti elevii). Ce noutate, dar asta e prima data cand examenul dureaza atat? De asemenea mai acuza ca cele 5 saptamani de evaluare a elevilor i-au obosit pe acestia. Sa fim seriosi, sunt facultati unde se dau mai multe examene intr-un timp mult mai scurt. Intr-un fel e bine ca i-a obisnuit pe elevi cu aceste practici. In fond, nu pentru asta le trebuie bacul? Sa intre la o facultate, normal, altfel elevii se pot duce unde vad cu ochii si fara diploma de bacalaureat. Apoi mai erau parinti care acuzau ministerul (guvernul) ca a schimbat legea educatiei de 3 ori in ultimii 4 ani. Asta intr-adevar nu-i prea buna, insa aceste modificari nu au fost majore. Bun, si daca tot acuzam, de ce nu se zice ca programa scolara a fost redusa (acum 6 ani se cereau mult mai multe notiuni pentru examen). In plus si numarul de probe scrise a fost redus la 3. Deci modificarile survenite nu au fost in sensul de a ingreuna materia sau examenul de bacalaureat, ci le-au usurat.

In opinia mea, singurele lucruri "gresite" ce pot fi imputate sistemului sunt:
 - 1). Acordarea de calificative la probele orale deoarece notele mari de aici cresteau media generala la bac peste pragul de 6. Dar si la aceste probe se putea pica lejer, deci acest incovenient nu este atat de grav.
 - 2). Profesorii care au declarat absolventi de liceu pe cei care nu meritau. Stim cu totii ce interventii cu pile si spagi se fac pentru a se trece o corigenta. In plus, nici directorii nu doresc ca liceele lor sa aiba repetenti, de aceea fac tot posibilul sa evite astfel de situatii. Dar in aceste cazuri, ii intreb pe elevi ce era mai bine? Sa nu termine liceul si sa repete clasa, sau sa pice la bac? Toti ar fi ales bacul, chiar si parintii. Apoi vin si arunca vina pe sistem ca i-au mintit, ca nu le-au spus adevarata valoare a cunostiintelor elevilor, ca si-au batut joc, s.a.m.d. Intrebare: de ce nu i-au interesat aceste lucruri mai devreme, inainte de examen? Nu am vazut pe nimeni sa faca scandal. Cati dintre parinti au discutat cu profesorii? Cati si-au luat la intrebari copii sa vada daca au habar de ceva? Era usor, luai un manual, il deschideai la intamplare si il intrebai pe copil: "ba stii ce-i asta?"  Sau luai un subiect de anii anteriori si il puneai sa rezolve in fata ta ceva. Apoi te uitai la raspuns. Daca vedeai ca nu stie, luai masuri.

Ne doare adevarul, dar nu avem ce face. Este cunoscut faptul ca se copiaza organizat la bac, dar nu am vrut sa deschidem ochii. Ma refer aici la elevi, profesori si parinti. Toti erau obisnuiti ca intr-un fel sau altul se vor gasi metode de inspiratie pentru elevi in momentul sustinerii probelor: ba un telefon, ba o fituica, ba un ochi in stanga sau dreapta, ba o pauza de 5-10 minute a profesorilor supraveghetori care ieseau din clasa si tot asa. Toti stiau ca o vor scoate la capat. Dar uite ca nu s-a putut iar rezultatul este ingrijorator (Vorba unuia de la televizor "elevii trebuiau avertizati inainte pentru a avea timp sa se pregateasca cum trebuie"). Mai mult, sa nu credeti ca anul acesta nu s-a copiat. Sunt multe cazuri suspecte prezentate de presa, si fiti siguri ca daca toate liceele aveau camere de supraveghere atunci rata de promovabilitate ar fi fost undeva la 30%-35%. Ma astept aici sa pice cateva capete, directori, inspectori si altii. La anul sa fie organizat bacul asa cum trebuie. In concluzie, nivelul real al invatamantului a fost acelasi si in anii trecuti, doar ca acum examenul a fost mai riguros, din toate punctele de vedere. Prin urmare, elevii si apoi parintii au principala vina, nu doar anul acesta ci din totdeauna. Doar ca acum totul a fost mult prea evident fata de anii anteriori. Apoi, urmatorii vinovati sunt profesorii, nu pentru salarii ci pentru proasta pregatire profesionala (si totul merge din ce in ce mai rau). In ultimul rand este vinovat ministerul invatamantului pentru ca nu a facut ce trebuia sa faca: invatamantul trebuia schimbat din temelii, nu cateva reforme nesemnificative cum s-au facut in ultimii ani.

(sursa foto: opiniatimisoarei.ro)

Un comentariu:

  1. De vină sunt elevii, care nu au mai învăţat, ci s-au bazat pe faptul că vor putea copia.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL