10 ianuarie 2012

Vrei sa tragi o teapa? Vino in Romania!

Cam asa se deruleaza afacerile statului cu "investitorii" straini si nu doar ei. A nu se intelege de aici ca cei romani sunt exclusi, Patriciu si Vantu fiind cele mai bune exemple. Dar macar strainii isi iau bagajele si se fac nevazuti, gen Hayssam despre care se zice ca e liber sau cei de la Bechtel care chipurile s-au suparat si se muta in alta parte, asta dupa ce au terminat de "muls".

Serios acum, toti marii producatori ce au investit in Romania au benecifiat de contracte benefice. Apoi s-au vazut stapani pe ce nu este al lor. Cei de la Bechtel abia s-au lasat convinsi sa renunte la contracte uriase cu pierderi masive pentru statul roman. Cred ca le-a fost jena de cat au putut "suge". Petrom se vede stapan pe toate resursele din tara si afiseaza pretul dupa cum doreste muschiul lor. De altfel, toti din domeniul energetic,  petrol si gaze sunt de neclintit. Statul nu le face nimic, nu pentru ca nu pot ci pentru ca nu vor. O mica ancheta, o amenda si ceva scapari in presa. Lucrurile merg bine mersi in continuare. 

Prin acest articol nu vreau sa critic investitiile facute in Romania, ba dimpotriva. Sunt perfect constient ca fara acestea Romania s-ar fi aflat intr-o situatie mult mai delicata. Nu uitati sintagma "statul e cel mai prost manager". Insa, aceste privatizari se puteau face cu cap si ceva responsabilitate, astfel incat sa aduca mai multe beneficii statului. Ba a fost vorba de coruptie, ba de hopuri problematice, gen "hai c-am vandut-o si pe asta, ne-am scos", totul s-a facut in defavoarea statului. Cei vinovati de aceste lucruri sunt imposibil de pedepsit pentru ca, nu-i asa, parlamentarii au imunitate iar justitia se face ca lucreaza. 

Au fost si firme care n-au reusit sa dea o teapa, cazul Nokia. Au venit, au incercat ei sa faca ceva si n-au reusit. Prin urmare si-au facut bagajele si au plecat mai departe. Poate ca si-au ales si cel mai prost moment, cel in care a venit criza si atunci nu prea mai era loc de tepe. Dar au incercat.

Orice investitor ce vine in Romania se intereseaza de mediul de afaceri, de concurenta si alte oportunitati. Aici numai tepe si spagi! Normal ca se baga! Poate le iese si lor ceva cascaval. Nu cunosc o firma care sa fie asupra pedepsita pentru ca si-a batut joc de stat, contracte, parteneri sau angajati. Daca statul nu tine la respect pe nimeni si nu sunt gasiti vinovatii, absolut niciodata, de ce nu ar veni sa traga o teapa? Macar de curiozitate, sa vada cum este atunci cand tragi o teapa. Daca ai noroc, dai lovitura si castigi o groaza de bani. Nu conteaza cine pierde. Iar in cel mai rau caz pleci cu coada intre picioare, insa nu dai socoteala pentru pagubele produse.

Concluzia este ca mesajul pe care il ofera mediul de afaceri din Romania este exact mesajul din titlul acestui articol: "vino in Romania ca sa tragi o teapa!". E mai convingator decat "land of choice".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL