20 februarie 2012

Stirile, in varianta romaneasca

Subiectele dezbatute la televiziunile de stiri din Romania au capatat un caracter comercial. Nu se pune accent pe corectitudine si profesionalism, ci mai degraba pe rapiditate, dramatism si audienta. Cu cat se uita mai multi cu atat e mai bine. 

Iau in considerare ultimele exemple de la noi. Am avut revolutie, guvernul Boc si demisia, apoi guvernul Ungureanu, zapada si, actualmente, dubla explozie din club. Regula e general valabila: un subiect este senzational cata vreme atrage interes. Cum apare un alt subiect, cel vechi se da uitarii. Iau aici drept exemplu problema sinistratilor. Toti s-au zbatut sa prezinte situatia cat mai grav, desi nu era nevoie, insa acum nimeni nu-i mai baga in seama. Subiectul este expirat. In plus, avem problema dublei explozii de la Sighetu Marmatiei. Ma intreb care va fi urmatorul subiect.

Revin la problema sinistratilor. La vremea respectiva cateva televiziuni se zbateau pentru a transmite de la fata locului. Unii au organizat si o donatie. Apoi au purces la drum, prin localitatile inzapezite. Oricum ei nu puteau ajuta pe nimeni, insa oamenii urmareau transmisia postului in speranta de a afla ceva despre rudele lor, probabil blocate pe undeva in  zapada si cu bateriile de la telefoane terminate. Apoi, aveam sa aflam ca in ziua x, postul y, a spart audienta in segmentul urban. Bun, acum de ce nu mai merge nimeni prin satele respective pentru a discuta cu localnicii. Simplu, subiectul a expirat!

Apoi, imi amintesc subiectul Igas si codul rosu de ninsori. La vremea respectiva toti l-au criticat cateva zile pentru ca sperie populatia. Mai ramanea sa-si dea demisia. Nu zic sa n-o fi facut, dar nu pentru codul rosu pentru ca intr-o mica masura a avut dreptate. Dupa aceea, televiziuniile isi puneau problema cum de oamenii nu au fost avertizati sau daca sistemul de coduri e cel corect si nu necesita schimbari. Aceste doua aspecte se bat cap in cap. Dar n-am auzit scuze din partea televiziunilor pentru abordarea gresita a primei stiri. Aici s-a lasat la o parte importanta unei stiri si i-au fost date conotatii politice, vezi doamne ce incompetent e ministrul Igas, membru PDL. 

Concluzia e simpla. Tot ce atrage audienta e o stire, insa nu tot ce este important pentru populatie este, la fel, o stire. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL