23 februarie 2013

De prin batrani adunate

El si ea la o varsta inaintata si cu sanatatea putin subrezita, singuri intr-o noapte de iarna, privind probabil cu melancolie la anii ce i-au agonisit.
-Ce faci draga aici singura pe scaun?
-Ma gandesc cum o fi dupa ce-oi muri. Acolo in colt sa puneti masa iar dincolo sa stea lumea la priveghi, iar coliva...
-Dar nu ti-e rusine sa te gandesti la asemenea tampenii. Unde ti-e gandul? S-a sfarsit lumea si eu n-am aflat? Ia sa nu te mai aud ...
Dupa care se aseaza pe celalalt scaun si mediteaza la nemurire. Iar dupa cateva clipe de apriga relaxare zice cu o voce sobra:
- Dar daca mor eu primul, sa faci la fel!

Probabil nu va imaginati ce rasete au urmat, de se cutremurau scaunele si icoanele din perete. Ca de altfel aici vroiam sa ajung. La ce se gandesc oare batranii nostrii cand nu au ce face? Probabil cunoasteti cel putin o persoana care si-a pus bani deoparte pentru "cand va veni vremea". Doar ca nu s-au oprit aici, au mers mai departe. Si-au cumparat loc de veci, eventual pentru toata familia, unii si-au cumparat si cosciung si au vorbit chiar si cu preotul: cat costa slujba, groapa, pomana, s.a.m.d. Desigur suma nu e batuta in cuie, ca deh, preturile se indexeaza cu de doua ori valoarea inflatiei anuale, ca trebuie sa traiasca si Biserica din ceva. Batranii au lasat vorbe pe la rude si vecini cum sa procedeze sa iasa inmormantarea ca la carte, ca o data in viata vine momentul asta. Bine, s-au vazut si cazuri cand a venit de mai multe ori dar e o alta poveste. 

Si uite asa in loc sa-si vada de viata lor, de visurile ce inca mai pot fi implinite, batranii nostrii sunt tot mai pesimisti. Iar aici nu e vorba de conditia lor financiara ci de o mentalitate prost elaborata la care contribuie din plin atat Biserica cat si mass-media sau alte organizatii. La altii n-am vazut atatea discutii despre moarte, la noi constituie preambul pentru toate jurnalele de stiri. Si ce e mai grav e ca nu se intrevede nici o scapare din situatia asta morbida. Romanilor le place, adora sa auda asa ceva, televiziunile fac raiting pe baza ei, cum sa le ceri altceva?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL