22 octombrie 2013

Basarabia nu (mai) este pamant romanesc

basarbia pamant romanesc unire moldova romania
Zilele trecute a fost un miting pentru Basarabia. Stiti voi, cei care creioneaza peste tot "Basarabia e pamant romanesc" au incercat un protest de amploare in Bucuresti. Din pacate nu le-a reusit, nu cat sperau ei de mult. S-au adunat oameni ce-i drept insa sunt convins ca majoritatea nu inteleg ce anvergura pot avea doleantele lor. Sa unesti Moldova cu Romania este cel putin imposibil! Voi explica detaliat ce inseamna aceasta unire si de ce este imposibila din mai multe puncte de vedere, zic eu, simple ca lumina zilei. Cine are ochi sa vada si urechi sa auda poate s-o faca, restul sa deseneze in continuare pe ziduri pana li se termina cerneala.

In Moldova traiesc si romani si rusi.

Ca sa unesti doua tari trebuie ca cetatenii ambelor tari sa fie de acord. Sa zicem un referendum. Doar pentru ca un grup de extremisti sau nationalisti romani au lansat ideea cu "Basarabia e Pamant romanesc", nu este sufiecient sa unesti doua tari. Un referendum inseamna ca majoritatea cetatenilor sa fie de acord cu acel lucru. Hai sa va explic cum e cu referendumul in Romania. Au vrut unii sa-l dea jos pe Basescu. Au fost la vot peste 50% din cetateni si tot nu s-a intamplat nimic. Asta in Romania unde in mod nomal toti ar trebui sa gandeasca la fel. Ganditi-va ce s-ar intampla in Moldova unde cei de nationalitate rusa si romana au cam acelasi procentaj. In Moldova se vorbeste limba rusa iar astia din Bucuresti urla ca "Basarabia e pamant romanesc" Era, candva, domnilor! Basarabia nu mai este pamant romanesc! Doar ca unii dintre voi isi doresc unirea nu inseamna ca si restul oamenilor va impartasesc gandurile.

Rusia nu va accepta niciodata unirea Romaniei cu Moldova

Din punct de vedere geopolitic Moldova se afla sub influenta Rusiei, poate nu direct insa indirect mai mult ca sigur. La prima vedere nimic nu e clar dar sunt convins ca in vremuri de restriste se vor crea parghiile necesare pentru ca Moscova sa preia controlul situatiei. Rusia n-a fost de acord cu intrarea Romaniei in NATO, cum sa accepte o extindere involuntara a acesteia catre est? De altfel Bucurestiul nu are nici un cuvant de spus in fata Moscovei, nici economic si nici militar. In plus noi depindem (inca) de resursele lor de titei si gaze naturale. Nu cred ca vreun politician roman isi va asuma ruperea relatiilor si asa subrede cu rusii. Si chiar daca prin absurd se va gasi unul sa incerce acest lucru, nu uitati cat de sensibili sunt ai nostri la micile atentii. Un cadou din partea Moscovei este bine venit pentru orice buzunar. Cu alte cuvinte din punct de vedere geopolitic, sau mai mult politic, aceasta unire nu se poate realiza. In plus nu stiu cat de impamantata este aceasta idee printre politicienii de la Chisinau. Sunt convins ca foarte putini sunt in favoarea ei.

Unirea Romaniei cu Moldova nu este sustenabila economic

Din punct de vedere econimic aceasta unire nu se poatea realiza. Bugetul tarii noastre este si asa foarte subred si la mana celor de la FMI si UE. Unirea nici nu intra in calcul. Romania nu poate suporta economic cateva milioane de oameni in plus si nici economia Moldovei nu ne poate ajuta prea mult. De altfel, cred ca nici UE nu ar fi de acord cu asa ceva dar sa zicem ca acest lucru s-ar rezolva prin acordul pe care Moldova spera sa-l incheia cu UE. Insa pana departe e cale lunga iar tara noastra nu poate influenta acest proces de reforma sau de reorganizare pe care UE il va solicita Moldovei. In plus, daca aspiratiile Moldovei sunt intrarea in UE atunci unirea cu Romania iarasi iese din calcul. Strategia noastra economica nu este aceeasi cu a lor, prin urmare viziunea si obiectivele sunt diferite. In plus, odata intrate amandoua sun tutela UE unirea va fi mult mai greu de realizat.

Politic si administrativ, Basarabia nu poate fi pamant romanesc

Sa zicem ca prin absurd cele doua tari s-ar uni, ce s-ar intampla cu modul de organizare a teritoriilor, a partidelor politice, al primariilor, s.a.m.d? Cu siguranta Moldova si-ar dori partea ei de influenta iar Romania va incerca sa acapareze totul. Politicienii ambelor tari vor dori sa ajunga la putere si in nici un caz nu vom ajunge la o intelegere. Ori aceste lucruri trebuie stabilite de la inceput si sunt ferm convins ca nimeni nu vaaccepta nici un compromis daca nu are si ceva de castigat. Cu alte cuvinte, din punct de vedere politic ideea unirii este soritita esecului, doar gandindu-ma la "inteligenta" de care dau dovada politicenii nostri. Amintesc ca n-au fost in stare sa faca o privatizare ca lumea si voi vreti unirea!?

Nu exista precedent pentru unirea Romaniei cu Basarabia

Daca ma gandesc la ce se intampla prin lumea intreaga, trendul pare mai degraba negativ. In sensul ca anumite tari sau regiuni isi doresc separarea de teritoriul de apartenenta. Caz concret chiar la noi in tara: ungurii, sau cativa dintre liderii lor, isi doresc un tinut autonom. Kosovo s-a desparti de Serbia acum cativa ani si acum este independenta. Exista si alte cazuri. Ideea e ca tendinta generala este de segregare a teritoriilor si nicidecum de unire. Prin urmare nu avem nici un precedent de unire a doua tari, nu la dimensiunile Romaniei si Moldovei. Ori acest lucru este greu de digerat de comunitatea internationala si nu stiu cat de bine vor privi acest lucru. Mai mult, sunt convins ca altii vor folosi acest pretext ca sa puna bete in roate Romaniei, vezi Olanda sau Franta care nu ne vor in Schengen.

La nivel cultural, unirea nu reprezinta nimic

Multi dintre cei care protesteaza afirma ca noi si moldovenii vorbim aceeasi limba, avem aceleasi traditii, aceeasi cultura si o istorie aproape comuna. Da, nu neg acest lucru. Insa ganditi-va cate lucruri au facut guvernele din Romania pentru cultura, pentru educatie, pentru literatura, muzee s.a.m.d. Zero, sau aproape zero. Aceste domenii sunt ca si inexistente pentru politicienii tarii. De ce ar face ei ceva acum, cand lupta pentru ciolan e la mare cautare? Pe de alta parte nici societatea civila nu mai pune accent pe asa ceva. Televiziunile nici atat, ne-am manelizat cu totul. Nu avem pic de demnitate pentru adevarate valori sau "comori" ale tarii si afisam la tot pasul non-valori, gen Bianca Dragusanu si Catalin Botezatu. Ori o societate care nu-si respecta traditiile si valorile (cu mici exceptii) nu poate lupta pentru o cauza atat de nobila precum unirea cu un vechi teritoriu ce ne-a apartinut candva. Si sunt convins ca si dincolo de Prut situatia este aceeasi.

Concluzia

Sa militezi pentru o cauza imposibila e un lucru prostesc si o pierdere de timp ce nu ne-o permitem. Sau daca ne-o permitem o facem pentru placerea personala si atat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL