03 octombrie 2013

Pachetul de baza pentru sanatate e dezolant

pachet baza lege sanatate spital eugen nicolaescu asigurari medicale
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu ne anunta cu surle si trambite un nou pachet de baza pentru sanatate foarte optimizat, in opinia dansului, dar care contine niste prevederi extrem de drastice si dezgustatoare pentru cei care contribuie luna de luna la bugerul sanatatii Adica eu dau banul si primesc la la fel precum unul care nu cotizeaza nimic? Vechea meteahna a guvernantilor: hai sa facem o schimbare doar de dragul de a o face. Nu gandim, nu optimizam, nu eficientizam absolut nimic. Doar rascolim rahatul si stim bine cu totii ca se impute si mai tare.

Ba mai mult taiem din beneficii ca se ingramadesc oamenii in spitale. Sictir domnule ministru Nicolaescu! In 27 de ani am fost internat doar o data, pentru apendicita, cand eram copil. De 5 ani platesc sute lei la sanatate si niciodata n-am beneficiat de nimic. Acum, daca din nefericire voi avea nevoie de ceva, imi vei da cu flit pe motiv ca asta e sistemul? Sau ma vei pune sa platesc in plus? Atunci banii pe care mi-i iei din salariu ce rahat reprezinta?

Nu stiu ce parare au doctorii de aceste prevederi, dar sa luam un exemplu. Internarea pe timp de zi, adica maxim 12 ore: pentru a te interna este nevoie de acordul unui medic. Pentru a te externa la fel. Ce medic mai este spital pentru a te externa seara? Nici unul. Toti sunt la cabinetele private. La ora aia esti norocos daca mai gasesti asistentele. Plus restul formalitatilor ce trebuie facute: fisa de externare, scrisoare de recomandare,etc. Cine redacteaza aceste lucruri, cine le semneaza, cine le stampileaza? Doctorii?

Domnule Nicolaescu, stiti cat se sta la coada in spitale pentru niste analize sau consultatii? Ore, sau chiar o zi intreaga. Pentru ca doctorii au alte treburi urgente sau nu vor sa te bage in seama. In acest context, ce credeti ca se va rezolva prin internarea de cateva ore in spital? Dar haideti sa va dau cateva exemple de afectiuni pentru care nu mai esti internat
  • Boala Lyme nu mai necesita internare in spital: glumiti? Aceasta boala abia daca este diagnostifica corect in spitalele din Romania si voi vreti sa trimiteti pacientii acasa?
  • Boli cerebrovasculare: aici necesita de cele mai multe ori tratament de specialitate si de recuperare fizica sau psihica. Deci sa inteleg daca ai probleme cu cerebelul, pana aici ti-a fost? Esti condamnat sa ramai acasa sa te faci bine?
  • Daca suferi de pneumonie virala nu mai esti internat: risti sa mori cu zile acasa. Bine, pana acum mureai si in spital de pneumonie, acum esti bun de stat acasa. In plus, pentru o diagnostificare corecta ai nevoie de analize. Analize care se fac de obicei la spital. Iar daca vrei sa faci analize la spital trebuie sa te internezi.
  • Fracturi multiple de coaste: sunt curios ce faci in cazul unui accident de masina. Te duci la urgente, iti fac o radiografie, te panseaza doctorii iar apoi te trimit cu taxiul acasa? Ceva complicatii daca ti se rup coastele?
Alte afectiuni pentru care nu mai esti internat in spital: ulcer, diabet de tip 2 sau hepatite necomplicate plus multe altele.La asta mai adaugam si faptul ca oricum esti tratat superficial in spital. Acum te vor trimite acasa sa mori cu zile. Ba chiar vor fi acoperiti de aceasta lege tampita pentru ca o lege nu poate aprecia cat de grava este o afectiune si daca are sau nu complicatii ce pun in pericol viata unui pacient.

Pentru tratament in ambulator ai parte de 2 consultatii pe an (1 consultatie initiala, 1 de control) pentru toate bolile, incluzand afectiuni ce tin de cardiologie sau diabet. Ori aceste boli debuteaza lin de cele mai multe ori si trebuie tinute sub control. Cu 2 consultatii pe an e o bataie de joc. Iar daca ai ghinion si te imbolnavesti de 2 ori intr-un an scoti bani din portofel. Sau optezi pentru o asigurare privata.

Ce va face aceasta lege? Va deschide calea catre abuzuri "legale" ale medicilor si va generaliza spaga care va face diferenta intra a fi, sau a nu fi, internat in spital. Stiti ce se intampla cand mergi la urgente? Se uita la tine iar daca pari cat de cat sanatos te intreaba la modul cel mai serios daca chiar ai nevoie de consultatie. Noroc ca exista o lege care ii obliga sa te bage in seama. Dar ce se va intampla cu internarea in spital cand doctorul are puterea de a te interna sau nu dupa bunul lui plac. Sau dupa cum are chef la momentul acela. Pentru ca poate, pentru ca legea ii va spune ca te poate trimite acasa. Pentru ca exista loc de interpretari atunci cand pui un diagnostic. Pentru ca e usor sa pui un diagnostic corect, dar e foarte greu sa prevezi complicatiile ce pot sa apara in functie de alte afectiuni ale pacientului, de starea de sanatate, de alti factori. Iar asta o vezi prin monitorizarea ce ti se face cat timp esti internat in spital.

Inteleg ca se merge pe ideea preventiei dar in fata faptului implinit nu ai ce face. Iar cand ai ajuns acolo vei beneficia de un tratament superficial si/sau poate incomplet. Pentru ca legea asta face. Daca esti trimis acasa te poti trata de o boala dar te alegi cu o complicatie pe care nu o observi la timp. Daca esti la limita de a te interna sau nu, iar doctorul iti zice ca trebuie sa platesti spitalizarea pentru ca tocmai ti-ai terminat pachetul gratuit acum cateva luni, ce credeti ca se va intampla?  Vei merge frumos acasa.

Iar colac peste pupaza, nea Gigel de la etajul 10 care sta toata ziua acasa si bea sau face bani din furturi sau alte chestii dubioase, dar la sanatate plateste fix zero, va beneficia de aceleasi tratamente serioase de care beneficiez si eu. Eu, care muncesc 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana si cotizez cu sute de lei la bugetul asigurarilor de sanatate. Este corect domnule ministru? Chiar nu se poate face o diferenta intre cei care muncesc si le pasa de viata si santatea lor, si cei care freaca menta si fac "afaceri" sau comit ilegalitati pentru a se intretine? Chiar nu se poate face o diferenta intre cei care muncesc legal si cei care o fac ilegal si nu cotizeaza cu nimic la bugetul statului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL