05 noiembrie 2013

Metode de alertare in caz de cutremur

metode alertare avertizare cutremur
Tot aud cum se plang unii, in speta Marmureanu, directorul Institutului National De Fizica a Pamantului, ca nu este posibila implementarea unui sistem de avertizare rapida a populatiei in cazul unui cutremur. Si da ca exemplu cum ar putea companiile de telefonie mobila sa expedieze 10 milioane de sms-uri in cateva secunde, secvential sau paralel la toti abonatii. Pai nu e posibil, doar citirea bazei de date cu numere de telefoane dureaza cateva secunde. Nu mai vorbesc de expedierea mesajelor si supraincarcarea antenelor. Dar, exista alternative de avertizare in caz de cutremur. Cum isi inchipuie Marmureanu ca in era tehnologiei si comunicatiilor nu exista solutii?!

Va spun eu solutia: broadcast. Pe toate canalele posibile si imposibile. O conexiune la satelit are un delay de maxim 1 secunda, si asta in conditii de vreme nefavorabila. Dar aceste conexiuni la satelit sunt mai scumpe. Undele radio terestre se transmit si mai repede si mai ieftin. Semnalul original poate fi transmis pe unde lungi si amplificat local pe unde scurte. Si in functie de acest lucru sa existe niste receptoare asemantoare radiourilor care vor interpreta semnalul. Ba mai mult, nu e necesar sa se faca broadcast tot timpul, ci doar in caz de urgenta si cel mult cateva teste anuale pentru a fi siguri ca serviciul functioneaza. In rest, calm si pace pentru a nu perturba alte frecvente. Si mai exista o solutie pentru broadcast rapid: fibra optica.

Broadcast prin internet

Probabil cea mai simpla metoda si cea mai ieftina de a face broadcast este prin internet si retelele de fibra optica de pe teritoriul Romaniei. Cum recent UPC si RDS au anuntat viteze ametitoare de internet, e greu de crezut ca nu se pot pune pe picioare cateva servere care sa emita un semnal de avertizare in cazul unui cutremur. Nici nu-i nevoie sa transmiti mare lucru. Doar o cifra care sa indice intensitatea cutremurului, la intervale de 2-3 secunde. De exemplu: 6 daca avem un cutremur de aproximativ 6 grade. Eventual se poate transmite un numar format din 3 caractere, adica numarul cu o zecimala, inclusiv virgula. Asta ca sa avem intensitatea exacta a cutremurului ( ex: 6,4 ).  In restul timpului, se poate emite o cifra simbolica, 0 (zero). Ideea e ca aplicatiile instalate in calculatoarele personale sa interpreteze corect mesajul primit. E nevoie de o amarata de conexiune la internet. Iar respectiva aplicatie ar fi disponibila si pe dispozitivele mobile.

Repet, pentru a face broadcast cu 3 cifre la intervale de cateva secunde nu ai nevoie de mare lucru. Nu e ca si cum ai transmite cateva milioane de sms-uri de 140 de caractere la niste numere predefinite. Pur si simplu emiti cateva cifre pentru toata lumea, sau cine asculta. Chiar si cu un delay de maxim 2-3 secunde, tot e acceptabil. Iar codul acesta de broadcast ar putea fi implementat si in pluginuri pentru site-urile web, sau chiar ar putea fi cuplate la anumite spoturi de avertizare transmise de televiziuni. Aici totul sa fie automat. Practic, cand  semnalul de broadcast anunta cutremurul toate canalele suplimentare de avertizare se pun in miscare si difuzeaza alerta. Ar fi un spam general "deasupra" Romaniei care va tine sub un minut. E atat de greu de gandit un astfel de sistem, care daca s-ar face exclusiv prin internet nici n-ar costa prea mult?

Nu se doreste avertizarea in cazul unui cutremur

Plecand de la cele zise mai sus, chiar nu vad cum cineva poate afirma ca nu exista solutii tehnice pentru a implementa un sistem de avertizare. Problema se rezuma la bani si la cati bani castiga fiecare, sau anumite persoane. Prin implementarea unui sistem de broadcast va realiza costuri doar cel care emite, in speta Institutul National de Fizica a Pamantului, sau statul. Care nu va castiga nimic din acest serviciu, pentru ca broadcast inseamna ca cineva emite liber pentru toata lumea care asculta. Daca ne complicam cu abonamente, parole si autentificari deja se-mpute procedeul si da rateuri. Nu, totul trebuie facut cat mai simplu, cat mai putina informatie de transmis, totul la liber. Astfel, semnalul de avertizare ar ajunge la cele cateva milioane de romani care "sunt pe faza". Dar daca nimeni nu castiga nimic, de ce naiba sa faci ceva util societatii?

Nu-i asa domnule Marmureanu, daca matale sau acolitii tai nu castiga nimic din toata povestea asta, de ce ai face ceva moca pentru romani? Asa ca vor fi avertizati doar cei care-si cumpara accesul la actualul sistem care, culmea, a fost realizat de fiul lui Marmureanu, folosind infrastructura STS si bazandu-se pe sms-uri! Restul, prostimea, nu trebuie sa stie pe motiv ca s-ar crea panica! Posibil, dar decat sa ma prinda cutremurul pe buda sau la dus, mai bine imbracat si cu rucsacul in spate. Sau doamne fereste sa deraieze cateva trenuri sau metrouri pe motiv ca s-ar crea panica. 

Va spun eu, cea mai buna solutie de avertizare in cazul unui cutremur este un sistem de broadcast prin internet, pentru ca legaturile de fibra optica (derivate apoi in dispozitivele mobile) de pe teritoriul Romaniei sunt cele mai rapide cai de transmitere a informatiei la un public cat mai larg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL