14 decembrie 2014

La Pro TV se vorbeste rom-italiana!

limba rom-italiana Patrizia masterchef

Ma uitam astazi de dimineata la Masterchef in reluare pe ProTV si doar ce aud replica urmatoare:
"Lambrino, hai te rog un pas avanti".
E lesne de inteles din gura carui jurat am auzit asa ceva. Pentru cine nu stie e vorba de chef Patrizia, italianca stabilita de foarte multi ani in Romania si nici pana acum n-a invatat decent limba romana. Desi ar fi un "must" daca vrei sa apari in showbiz. Daca ar fi fost la Vocea Romaniei mergea si engleza, dar la MasterChef nu ajuta cu nimic. Pai bine ma, ProTV, ne dati o emisiune in limba rom-italiana? Hai sa stabilim odata, avem doua solutii:

Prima solutie ar fi ca chef Patrizia sa invete la foc rapid limba romana, sa face ceva cursuri daca e nevoie, ca sa nu mai stalceasca limba noastra pe unul din posturile nationale de mare audienta. Daca se pastreaza juratii si la sezonul viitor e musai ca ea sa faca urgent un curs de limba romana, ca doar n-o costa asa mult.

A doua solutie ar fi ca Patrizia sa vorbeasca in limba italiana, asa mai invatam si noi o boaba de italiana. Si facem o emisiune culinaro-lingvistica de mare audienta! Eventual bagam si o traducere in paralel ca sa nu fie nevoie sa stam cu dictionarele in fata, un fel se subtitrare in subsolul ecranului. Asa ca "problem solved". Romanii vad traducerea iar italienii inteleg limba lor.

Dar in nici un caz n-o mai lasati sa stalceasca limba romana si cea italiana, ca nu mai intelege lumea retetele. Detaliile conteaza! Doar stiti ca pot rezulta adevarate drame daca nu bagi friptura de miel in cuptor la 180 de grade cu crestere la 190 si o bagi invers, la 190 cu scadere la 180 grade (celsius).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL