01 decembrie 2014

Parada militara de 1 decembrie, ziua nationala a Romaniei

ziua nationala romania 1 decembrie

Am fost la parada militara oraganizata cu ocazia zilei nationale a Romaniei, 1 decembrie, in Piata Constitutiei din Bucuresti. A fost atipic, pana acum aceasta parada se tinea langa arcul de triumf. Acum este in reparatii asa ca organizatorii s-au reorientat. Locatia a fost buna insa organizarea a lasat de dorit, ca de obicei la romani. Nu facem nimic cum trebuie si gasim doar scuze jalnice. Evident, nu este nimeni vinovat.

Organizarea a fost defectuoasa

Hai sa va zic la ce nu s-au gandit organizatorii. La oameni! Parada aia se face pentru oameni, nu pentru politicieni, nu ambasadori si nici generali iesiti la pensie. Parada se face pentru oameni, cetateni, copii, s.a.m.d. Daca vroiau sa o faca doar pentru ei mai bine o faceau privata. Asa ca prostimea s-a ingramadit sa vada ceva tehnica militara. Doar ca au lipsit tribunele. Erau necesare ca sa putem vedea din toate partile. Ar fi fost placut sa fie permis accesul pe iarba din curtea Casei Poporului, evident sub paza. Zona de acolo este foarte incapatoare si cu o vizibilitate perfecta, chiar daca este situata putin mai in spate.

ziua nationala romania 1 decembrie
Ca o mica pranteza, tot a existat controlul corporal cu detectorul de metale la fiecare intrare in perimetrul zonei de desfasurare. Era chiar asa greu sa asigure securitatea pentru cei care ar fi intrat pe spatiul verde din curtea Casei Poporului, sa vedem si noi mai bine? Daca nu asta, atunci sa fi montat niste tribune mici pe diferite nivele, maxim 1 metru. In felul acesta nu se mai urcau oamenii pe garduri sau pe geamurile cladirilor din zona. Deci nu a existat nimic pentru oameni! 

Prostimea s-a calcat in picioare, prin noroi si jumatate inghetati. Era chiar atat de greu ca organizatorii sa asigure cateva puncte de alimentare cu cafea sau ceai cald? Sa nu-mi spuneti ca au fost luati prin surprindere pentru ca se stia prognoza cu cateva zile inainte. Lipsa respectului fata de cetateni si organzirea pur romaneasca s-au facut din plin simtite la parada de astazi, de ziua nationala a Romaniei, 1 decembrie.

Ce mi-a placut?
ziua nationala romania 1 decembrie

Militarii, femei sau barbati, au indurat cu voinicie frigul de afara. Unii erau bine imbracati, altii mai putin, dar toti erau cu zambetul pe fata. Ma rog, probabil ca asa au primit ordinele, deci nu aveau ce sa faca. 

Pe afara puteai sa gasesti steaguri tricolore peste tot. Ba erau si ieftine. Asa ca mi-a cumparat si eu unul. Asta nu ar fi de laudat ca se vindeau la negru, dar ceva in cadru organizat iarasi nu am vazut. Mai mult, la plecare, am vazut un politist care confiscase o mana de steaguri de la un bisnitar si le dadea gratuit oamenilor ce treceau pe langa el, la intrarea in metrou. Genial!

A, un lucru interesant. Cei de la SMURD au primit cele mai calduroase aplauze din partea tuturora, atunci cand defilau in fata multimii. Asta asa, sa se vada in cine au incredere romanii si pe cine apreciaza ei cei mai mult.

Ce nu mi-a placut!

Daca la televizor parada a fost incredibila, haideti sa va spun ce nu s-a vazut la televizor si ce nu mi-a placut mie.

Romanul nu a invatat nici acum ca gardurile de protectie sunt puse acolo pentru ... "protectie". Altfel, nu te ajuta cu nimic daca iti lasi copilul in fata gardului, chipurile sa vada mai bine, daca cel mic se arunca in fata unui tanc. Nu stiu daca mai gasesti ceva din el!

O parte dintre romani si-au pastrat statutul de marlani, altfel nu-mi explic de ce se auzeau un cor de fluieraturi (in semn de admiratie) atunci cand la parada se aratau cateva domnisoare/doamne mai frumusele.

Evident, nu puteau sa lipseasca injuraturile si imbulzeala tipic romaneasca. "Ce te impingi baaa? ... vezi poate-ti fut una", cam asa s-a auzit in preajma mea la un moment dat. Semn ca undeva in spate cineva nu vedea prea bine parada. Nu ca eu aveam prea mult spatiu, abia imi puteam ridica mana sa fac poze cu aparatul foto. Si, culmea, in fata mai statea si unul de paza de imi aparea mereu in poze.


Din pacate astazi n-am putut urmari si tehnica militara de zbor, avioane si elicoptere. De cele mai multe ori acestea erau cele mai fascinante, mai ales pentru copii. Dar astazi pur si simplu nu s-a putut la Bucuresti pentru ca vremea nu a tinut cu noi: ninsoare, vant puternic dinspre nord, frig, etc. 

ziua nationala romania 1 decembrie

ziua nationala romania 1 decembrie

ziua nationala romania 1 decembrie

ziua nationala romania 1 decembrie


Colac peste pupaza, a fost imbulzeala si la plecare. Toti bucurestenii s-au ingramadit la metrou, unde cativa militarii se chinuiau sa asigure ordinea si disciplina. Zic ca au reusit!

O singura nelamurire am: unde au parcat "masinile"imediat dupa incheierea paradei (la inceput stiu ca au fost parcate pe Splaiul Independentei). Sau nu au oprit nicaieri dupa parada? In ceilalti ani se opreau pe Soseau Kiseleff si puteau fi admirate timp de cateva ore. Copii dadeau buzna si se urcau in blindate, tancuri si ce mai aveau ei pe acolo. Acum nimic?! Drept urmare nu am mai avut ce face pe acolo si am plecat spre casa ca eram inghetat (aparent afara erau -2 grade).

Daca doriti sa vedeti mai multe poze de la parada militara de 1 decembrie 2014, Ziua Nationala a Romaniei, puteti accesa urmatorul link (pozele sunt la liber).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL