08 ianuarie 2015

Eu nu sunt Charlie

charlie hebdo
Mai nou e la moda sa fii Charlie; ma refer desigur la sintagmele cu "I am Charlie" sau "Je suis Charlie". Pe bune? Toti aia de afisati pancartele va doriti sa fi fost in locul jurnalistilor francezi. Sau sa fi fost in sediul publicatiei franceze la momentul atacului? Ia mai ganditi-va putin! Inteleg ca libertatea presei, libertatea de exprimare si alte drepturi ale omului, dar pana la dorinta de a fi in locul jurnalistilor ucisi e cale lunga. Si pentru ce? Pentru cativa critici impotriva Islamului, de parca teroristii n-au altceva de facut decat sa le citeasca lor revista.

Da, e o chestie sa fii impotriva Islamului si al tot raului din lume pe care il produce aceasta religie extremista, dar in nici un caz nu trebuie sa iei aceasta religie in deradere. Ori lupti pe cai eficiente, ori deloc. Caricaturile reprezinta doar un mijloc de promovare al propriei publicatii si de a face misto de cineva in mod repetat. Nicidecum nu reprezinta un mijloc de combatere al Islamului pentru simplul motiv ca aia nu te citesc. Doar aud ca ai facut misto de ei. Atat vad! Si asta nu-i face decat sa-i enerveze si mai mult. Si tu faci asta in mod repetat, ba primesti si amenintari in mod direct. Normal ca la un moment dat se gaseste cate un fanatic care sa ti-o traga. Uite ca s-a intamplat. Au pus mana pe arme si au ucis tot ce au prins.

Nici macar americanilor nu le-au placut glumele astea expirate despre Mahomed iar liderii islamici au condamnat aceste aparitii, chiar daca n-au amenintat in mod direct pe cineva. Au spus ca gluma-i gluma dar sa-l lase in pace pe Mahomed. Ei bine, jurnalistii n-au inteles acest lucru, au cautat-o cu lumanarea si au platit pentru asta. Repet, inteleg libertatea presei dar asta nu inseamna ca poti sa-ti bati joc de altii in mod repetat. Mai ales cand stii de ce sunt capabili.

Hai sa continui. Islamistii astia au niste legi nescrise ciudate: pedeapsa cu moartea prin lovituri de pietre, spanzurare, femeile sunt batjocorite daca au tupeu in fata barbatilor, cred ca au si pedeapsa cu moartea pentru denigrarea lui Mahomed, si multe alte reguli inadmisibile in tarile dezvoltate. Dar asa se poarta ei acolo in tarile lor, ca niste animale fara gandire si ratiune. Asta inseamna religia extremista si Jihadul lor inventat a carui interpretare s-a schimbat in ultimii ani pana am ajuns la razboaie si atacuri teroriste. Ei bine, daca astea sunt regulile lor, atunci si-au pedepsit dusmanii dupa regulile lor. Adica i-au ucis. Repet, jurnalistii francezi ucisi stiau care sunt riscurile, directorul de la Charile Hebdo era pazit de un politist. Si in ciuda acestor riscuri ei au continuat sa faca misto de Islam. 

Repet, libertatea presei nu inseamna sa-ti bati joc de cineva. La fel si libertatea de exprimare. Gandeste-te cum ar fi sa te injure cineva pe facebook non-stop, de toti mortii si ranitii si tu sa n-ai posibilitatea sa-i dai ignore sau eject. Sa nu fie disponibile aceste optiuni. Si sa te tot injure. Cum ai reactiona? Ai pleca de pe facebook? Poate ca da, dar religia aia nu poate fii desfiintata.

eu nu sunt charlie

Acestea fiind zise, "eu nu sunt Charlie", nu vreau sa fiu in locul jurnalistilor francezi si nici nu folosesc mass-media sau internetul pentru a-mi bate joc de cineva. Ca Islamul e o religie de tot rahatul si trebuie limitate efectele sale nocive, e o alta poveste si sunt absolut convins ca multi oameni importanti din lumea asta se gandesc la acest lucru si cauta solutii. Nu stiu cum i-as putea ajuta eu, dar sunt convins ca pentru inceput  ar fi bune ignorarea lor si pedepsirea prin aceleasi mijloace daca incalca legile noastre. Si reguli draconice la acordarea cetateniei pentru islamisti, chiar daca vin cu intentii pasnice prin Europa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL