05 februarie 2015

Cu ce se ocupa bancile?

In zilele noastre tot auzim lucruri negative despre banci, in general lucruri legate de despre credite in diverse monede, executari silite, comisioane, furturi sau tentative de furt si tot felul de lucruri de care bancile sunt vinovate. In general se aude ca ar fi hoti, au comisioane pentru orice si trag in teapa clientii, in speta persoane fizice. Ca cele juridice nu prea au motive sa se planga. Eu unul chiar n-am vazut nici o firma sa se planga public de vreo banca.

E, partea nasoala e ca oamenii nu stiu cu ce altceva se ocupa bancile, mai ales de cand cu criza si intrarea Romaniei in UE. Putini stiu ca bancile trebuie sa raporteze non-stop catre Biroul de Credit, catre ANAF mai nou, catre fiscul roman si alte institutii straine de acest fel daca li se cere, catre BNR, catre Banca Centrala Europeana, catre alte institutii romanesti pe care nici nu vi le imaginati. Un mic exemplu, exista "cineva" care e curios daca teroristii internationali au conturi prin bancile romanesti. Si exemplele pot continua, sunt destule!

Pe langa asta mai sunt si treburile "contabile" pe care o banca le raporteaza atat in contabilitatea proprie ca orice firma romaneasca cat si in noul standard BASEL3, un acord agreat la nivel international pentru masurarea stabilitatii financiare a unei banci, combaterea riscurilor si absorbtia socurilor din sectorul economic si financiar. Cu alte cuvinte se masoara capacitatea unei banci de a rezista unei crize economice precum aceea din in 2008. Desi acest lucru nu este transparent, sa stiti ca dupa 2008 s-au luat masuri drastice ca bancile sa nu intre in incapacitate de plata, asa cum au patit-o cele americane la momentul respectiv. 

In privinta creditarii, masurile de siguranta au crescut exponential. Daca in 2008 se credea ca nu este posibila o criza financiara, iata ca imposibilul s-a intamplat. Apoi s-a schimbat totul, creditele nu s-au mai dat cu buletinul iar BNR a schimbat regulile jocului. Daca pana atunci bancile erau interesate sa dea cat mai multe credite pentru cresterea profitul, acum trebuie sa urmareasca siguranta financiara. Orice credit trebuie insotit de un provizion de risc din partea bancii. Pana si un credit de nevoie personale este riscant, chiar daca are o valoare mai mica in comparatie cu un credit imobiliar sa zicem. Ori regulile cu aceste provizioane au fost schimbate de BNR, bancile au trebuit sa se adapteze si sa accepte audituri externe din partea BNR pentru a demonstra ca sunt cinstite. Ideea este ca un credit este tot mai costisitor pentru o banca, in special dupa criza din 2008.  

Fiecare banca raporteaza si catre "bancile mama", sa stie investitorii straini cat de rentabila este subsidiara din Romania. Pe langa asta mai exista tot felul de rapoarte si analize interne referitore la servici, beneficii si rentabilitati a serviciilor oferite, ca sa nu mai vorbesc de evaluarea si supravegherea angajatilor sau strategii de dezvoltare in viitorul apropiat si indepartat. 

O banca, ca orice firma din Romania, trebuie sa se adapteze si la legislatia romaneasca. De fiecare data cand un Gigel din Parlament inventeaza ceva, musai banca trebuie sa execute. Si Gigelul din Parlament nu stie ca lucrurile nu se fac batand din palme, ca bugetele nu sunt planificate de la o luna la alta si nici ca oamenii se duc in concediu in perioada aia. Oricum Gigelul e mereu in concediu! Dar asta e un exemplu mic despre promptitudinea cu care trebuie sa actioneze o banca cand cineva ii impune acest lucru. Ca tot vorbind de promptitudine, bancile trebuie sa fie la dispozitia ANAF cand se pun popriri pe conturile diverselor persoane. Iar in ultimul timp au aparut prin presa tot mai multe nemultumiri legate de aceste popriri, unele chiar abuzive. Dar asta nu e vina bancilor, pur si simplu acestea sunt legile actuale.

Pe langa toate acestea mai sunt si problemele comerciale, gen credite, comisioane, conturi curente, etc. O nimica toata daca stai bine si te gandesti ca pentru acestea trebuie sa faci ulterior zeci de raportari interne sau catre terti. Pentru ca asta e legea, pentru ca asa zic BNR-ul sau diverse institutii internationale, pentru ca asta trebuie sa faci daca esti o banca si umbli cu "bani". 

Mai retineti un lucru, toate cele mentionate mai sus se schimba periodic. Nu sunt batute in cuie, mereu se schimba ceva, mereu apare ceva nou. Totul e in miscare, insa oamenii obisnuiti vad ca bancile cresc comisioanele, fura la credite sau  angajeaza oameni lenesi si incompetenti in front-office. Din pacate romanii nici nu au o cultura financiara prea dezvoltata, multi dintre ei se rezuma la a stii ce-i ala "curs bnr", in rest Dumnezeu cu mila. Daca ar citi site-ul ala al BNR cat mai des plus altele de profil, acum nu s-ar mai plange ca i-au furat bancile.

Bancile ofera un serviciu optional, nu te obliga nimeni sa treci pragul unei agentii bancare. Cum toti suntem dornici de tehnologie, plati online, carduri, credite, etc, atunci trebuie sa platim pentru asta. Nimic nu e moca! Ce-i drept nici bancile nu sunt ingerasi, dar asta e lumea in care traim si trebuie sa ne adaptam. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL