09 ianuarie 2017

Barbierul din Sevilla, la Opera Nationala Bucuresti

Barbierul din Sevilla, Opera Nationala

Am fost recent la Opera Nationala. Am urmarit o reprezentatie moderna a piesei Barbierul din Sevilla. Superb! Orchestra a cantat exceptional condusa de un dirijor italian iar cantaretii au incantat audienta cu ariile fredonate. Dar mai mult de atat au impresionat prin jocul de scena atipic si ipostazele comice in care s-au aflat. 

Dupa cum spuneam mai sus, este vorba de o reprezentatie moderna a celebrei opere "Barbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, libretul Cesare Sterbini, avand premiera in 1816, la Roma. 

Am descoperit cateva obiecte inedite in recuzita, gen televizor LED pe care rula un meci al Stelei Bucuresti, motocicleta, combina frigorifica sau combinezoanele soldatilor ce au navalit in scena printre spectatorii din sala. Ce sa zic, un decor modern adaptat la nevoile din zilele noastre.

Cat despre cantarete (mezzosoprane cred), doua dintre ele se bronzau la un moment dat la ceea ce parea a fi un solar improvizat pe cea mai inalta pozitie a decorului. Erau imbracate foarte sumar, doar in costume de baie, savurand cu pofta cate un coctail sau o doza de Coca-Cola! Un lucru atipic pentru un spectacol la Opera Nationala din Bucuresti. Insa atitudinea lor nonconformista nu a deranjat deloc publicul prezent. Ba din contra, atmosfera era incinsa, la figurat. Dar si la propriu, sala fiind plina pana la refuz.

De altfel am vazut ca se promovau masiv bauturile Coca-cola plus berea Ursus. Erau la loc vizibil, in frigider. Era deschis din cinci in cinci minute. Era doar o reclama mascata sau asa era piesa?! Repet, in sala era foarte cald.

In fine, nu sunt un amator de opera dar aceasta reprezentatie a piesei "Barbierul din Sevilla" chiar mi-a placut: orchestra, muzica, glasurile cantaretilor (romani dar si straini), miscarea scenica, decorul modern si factorul surpriza. E nevoie de multa munca si pasiune. Insa, din pacate, in Romania asa ceva nu este apreciat si nici incurajat.

Si daca tot vorbesc de apreciere, aceasta trebuie sa vina si din partea publicului. Nu intri in sala la cateva minute dupa stingerea luminilor (adica inceputul piesei), sa-ti cauti locul pe scaun la lumina telefonului din dotare. Nici sa vorbesti aiurea, strigand la cei din grupul rau. Asta o faci inainte de inceputul piesei. E chiar asa de greu sa ajungi cu 10-15 minute mai devreme?! Iar in timpul piesei nu se vorbeste, nu se sta pe Facebook si, mai ales, se inchide telefonul sa nu sune aiurea. Iar daca esti racit (adica tusesti) mai bine stai acasa si ofera biletele unor prieteni, rude sau cunoscuti.

Poate par chestii banale dar lumea nu le respecta. Nu mai exista acea demnitate si mandrie de a merge la teatru sau opera. Nu mai exista o conduita a vestimentatiei, nimic nu se respecta! Totul a devenit banal, in curand vom cumpara popcorn inainte de a intra in sala la o piesa de teatru/opera.

(sursa foto si o alta opinie despre opera Barbierul din Sevilla: blogul ileanalucaciu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL