05 martie 2014

Drepturi TV din liga 1, ce televiziune va transmite meciurile?

Se vehiculeaza stirea ca firma ce a cumparat drepturile TV pentru difuzarea meciurilor de fotbal din liga 1 e din Malta. Wow, stupoare, nu mai vedem meciuri la televiziunile romanesti! Vom vedea in sistem pay-per-view?! Penibil! Ce e asa reprezentativ in Malta care, apropo, e tara membra UE? Pai, impozitul pe venit e al naibii de mic, cam 5% daca respecti niste reguli. Adica e cel mai mic impozit din Uniunea Europeana. Si intervine ipoteza: dar daca...?

Daca cineva din Romania s-a gandit sa treaca acesti bani cu drepturile TV printr-un paradis fiscal, ca sa nu mai dea banii statului roman? Suma nu e e deloc mica, cam 100 de milioane de euro doar pe ultimii 3 ani. Asa s-a vandut ultima data, probabil acolo se invarte si suma pentru viitoarele sezoane, desi meciurile sunt si vor fi de cacao. Schema e simpla, nici nu e greu sa calculezi si iti dai seama imediat cine castiga: televiziunea romaneasca care va achizitiona si transmite meciurile. Mai intai sa vedem cum functioneaza smecheria.

In primul rand stim ca drepturile TV se dau la finalul sezonului, cam tot atunci cand se stabileste si profitul unei firme. Daca firma are profit atunci trebuie sa dea statului roman 16%. Vorbim aici de televiziune. Dar aceasta televiziune alege sa plateasca intreg profitul (+ o alta suma de bani) in contul acelei firme din Malta care la randul ei va plati anul urmator catre LPF si mai departe catre cluburi. Deci banii acestia sunt oarecum pusi deoparte pentru a fi folositi in platirea drepturilor tv in anul urmator, iar televiziunea romneasca sfarseste anul cu 0 profit sau chiar pe minus. Desigur, vorbesc ipotetic de profit si pierdere, ideea e ca se fac calculele dinainte iar contabilii stiu din vreme ce miscari de fonduri trebuie sa faca. Daca nu era folosita aceasta inginerie, atunci fie televiziunea platea impozitul de 16%, fie vira acei bani catre LPF in contul drepturilor tv pentru anul urmator, dar in acest caz LPF ar fi platit la randul ei impozit de 16% in acest an, deci pierdea banii. La fel, daca LPF platea banii catre cluburi, atunci cluburile ar fi platit impozit pe profit 16%. Prin urmare, aceasta inginerie poate face ca o anumita televiziune sa economiseasca o suma frumusica pentru anul financiar urmator (avand in vedere ca drepturile tv se intind pe 5 ani), iar statul sa piarda o suma importanta de bani in anul financiar curent. Desigur, sunt chestii contabile si nu ma inteleg asa bine cu aceasta ramura. Deci nu pot sa afirm daca este evaziune fiscala sau nu, daca este legal sau nu.

Ce trebuie sa retinem din aceasta inginerie financiara? Televiziunea care va transmite meciurile trebuie sa aiba profit, altfel nu ar avea motiv sa faca asa ceva. Bine, vorbim ipotetic despre o televiziune romaneasca pentru ca poate fi si una straina. Mai mult, poate fi chiar o firma oarecare ce doreste sa "economiseasca", dar tinand cont ca este implicat fotbalul romanesc tind sa cred ca cineva din Romania este in spatele acestei afaceri. Dar nu multe televiziuni (sau firmele din spatele lor) se pot lauda cu cifre de afaceri care pot sa acopere acele sume vehiculate la inceput, sa zicem undeva la 20 de milioane de euro pe an. Prin urmare, singurele firme ce au legatura cu televiziunile si ar putea "ipotetic" acoperi acele sume sunt Pro TV S.A, Intact Grup (cu antenele), TVR-ul si RDS-RCS (cu posturile Digi). Acestia sunt "gigantii" ce pot plati invarti aceste sume? Care din ei incearca sa "economiseasca" pentru viitor? TVR-ul e controlat de stat si este exclus sa faca asa ceva iar PRO-ul si Intact au avut pierderi in 2012 (ca rezultatele din 2013 nu s-a anuntat inca). Singura firma care a avut profit in 2012 a fost RDS-RCS, cateva milioane de euro.

Acest calcul e valabil doar daca este implicata o singura firma. Dar daca sunt mai multe? Oricum ar fi, eu zic ca sansele cele mai mari le are platforma DIGI, ca si pana acum. Va mira acest lucru?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL