Dupa indelungi cautari referitoare la eutanasierea cainilor fara stapan din tarile Europei, am gasit si primele raspunsuri. E greu sa cauti prin legislatia unor tari mai ales cand nu cunosti limba. In schimb, am gasit un studiu din 2006 care face o comparatie privind protectia animalelor, in speta caini si pisici, din mai multe tari europene.
Desi studiul e vechi (il gasiti aici), nu cred ca legislatiile tarilor respective s-au schimbat atat de repede. Concluzia este ca eutanasierea cainilor fara stapan este permisa in urmatoarele tari: Albania, Armenia, Belarus, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Gemania (nu si a cainilor sanatosi), Grecia (nu si a cainilor sanatosi), Ungaria, Irlanda, Italia (nu si a cainilor sanatosi), Lituania, Malta, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania (nu si a cainilor sanatosi) Suedia, Elvetia, Ucraina si Marea Britanie. Metodele de eutanasiere difera totusi. Romania nici nu apare in studiu. Asta reflecta cat de bine suntem organizati. Pana si Moldova, ultimii amarati au o asemenea lege! Noi nu!
De altfel, legile din majoritatea acestor tari prevad si alte masuri, cum ar fi pastrarea in centrele speciale timp de 1 saptamana pana la cateva luni. Se incearca plasarea in adoptie a animalelor, la persoane fizice sau chiar asociatii de protectia animalelor. Abia in ultima instanta se recurge la eutanasiere. Spre exemplu, in Marea Britanie, un caine gasit pe strada este tinut timp de 7 zile in adaposturi speciale, timp in care proprietarul il poate revendica (daca are). Dupa cele 7 zile cainele poate fi dat unui nou proprietar, vandut sau plasat unei organizatii de binefacere sau, in cel mai rau caz, eutanasiat.
Totodata, in lege exista si prevederi referitoare la abandonul si controlul animalelor, pentru a evita raspandirea lor. Daca o astfel de lege ar fi existat in Romania, poate nu ajungeam la situatia de fata. Sunt binevenite aceste prevederi si in tara noastra. Sa nu uitam totusi: in ultima instanta, este permisa eutanasierea.
Nu zic ca la noi trebuie sa purcedem musai la asa ceva, dar in functie de situatia fiecarui oras si a fondurilor disponibile sa luam masurile corecte. Nu sa urlam in Parlament si in alte locuri ca "opriti criminalii", "stopati legea eutanasierii", s.a.m.d. In loc de asta mai bine studiati legislatia altor tari, solicitati ajutor de la alte asociatii straine si luati masuri!
Pe site-ul asociatiei cutu-cutu se gaseste un link cu legislatia UE. Acolo se zice ca in Italia, Bulgaria, Turcia, legea obliga sterilizarea animalelor fara stapan. Bun, dar au uitat sa zica ca in tarile respective (fara Turcia) legea permite si eutanasierea, precum si in restul tarilor europene mentionate mai sus.
Eu unul m-am saturat mai mult de acesti falsi salvatori ai maidanezilor decat de animalele propriu-zise. M-am saturat sa vad atatea vorbe deocheate si pline de compasiune, cand in realitate nu contin nici o idee pentru imbunatatirea situatiei. De 20 de ani aud aceleasi sintagme: "adoptati cainii", "nu loviti cainii", "doneaza bani pentru caini", "cainele simte cand ti-e frica" si "oamenii sunt de vina pentru situatia maidanezilor". Da, oamenii sunt de vina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ma pocaiesc toata viata pentru asa ceva. Bun, asta e situatia. Cum o rezolvam?
Daca erau 100 de caini pe strada ce erau afectati de noua lege a eutanasierii, nu era o problema. Doar ca sunt sute de mii de caini pe strada. Problema e mai complexa, dar legea NU trebuie sa faca nici o diferenta. O lasam la nivel general (asa cum trebuie sa fie intr-o tara normala si cum este prin majoritatea Europei) si apoi vedem cum reusim sa o aplicam la nivel local. Trebuie sa incepem de undeva (o lege), nu sa sarim de fund in sus la orice decizie!
Concluzie: in majoritatea tarilor Europei este permisa eutanasierea. La noi de ce sa nu fie?
Cam tot asa ceva am scris si eu inca de prin 2011 dar suntem prea putini cei care reusim sa gandim logic in problema cainilor fara stapan.
RăspundețiȘtergereLOCUL CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN NU ESTE PE STRADĂ iar sterilizare şi returnarea în teritoriu este cea mai proasta variantă de rezolvare a problemei.
http://www.d-petre.ro/caini/legea-cainilor-fara-stapan/