02 februarie 2012

Tratatul ACTA si beneficiile sale

Nu vreau sa prezint lucrurile negative prevazute de tratatul ACTA. Aceste aspecte au fost dezbatute de altii. In plus, implica cunostiinte de specialitate pe care nu le am. Dar asta nu inseamna ca nu pot interpreta textul tratatului ACTA. 

In schimb, ma intereseaza aspectele pozitive ale acestui tratat. Sunt cateva, poate lipsite de importanta pentru majoritatea persoanelor. Cu cateva exceptii. Sa spunem ca esti interesat de beneficiile internetului, calculatoarelor si, in general, de mediul digital. Esti un pasionat al graficii, drept urmare iti achizitionezi un soft specializat in grafica. Cea mai ieftina licenta pentru Photoshop costa 150 de euro, dar nu are multe facilitati. Pentru ceva folositor scoti din buzunar peste 500 de euro. Te specializezi pe acest soft, citesti tutoriale si alte articole. Ba chiar faci si un curs pe care dai o suma de bani. Asta se numeste investitie pentru formarea proprie. 

Apoi iesi in campul muncii si cauti o firma. Aici apare concurenta. Diversi neica-nimeni care s-au folosit de produse piratate au pretentia ca stiu mai multe decat tine. Ba chiar solicita si un salariu mai mic, pentru ca ei n-au investit nimic in formarea lor, deci nici pretentii nu au. Si ti-au luat jobul dorit. Doar pentru ca au folosit un produs piratat si au profitat de beneficiile sale. 

ACTA nu previnde doar stoparea piratarii unor anumite produse, ci si limitarea accesului la ele, implicit la dezvoltarea cunostiintelor despre respectivul produs. Uneori e bine, alteori e rau. Depinde din ce parte privesti. Aici nu mai vorbim doar de beneficii financiare, asa cum suntem obisnuiti, ci si de beneficii intelectuale pe care le obtii in urma folosirii unui produs piratat.

Cat despre acuzele referitoare la ACTA, eu atat zic. Faptul ca autoritatile pot limita prin orice mijloace (inclusiv prin stoparea accesului la anumite servicii) promovarea unor produse ce incalca drepturile de autor, asta in lipsa (inaintea) unui proces, incalca articolul 11 din Declaratia Drepturilor Omului: "Orice persoana acuzata de comiterea unui act cu caracter penal are dreptul sa fie presupusa nevinovata pana cand vinovatia sa va fi stabilita in mod legal in cursul unui proces public in care i-au fost asigurate toate garantiile necesare apararii sale." Punct!

Faceti voi comparatie intre avantajele si dezavantajele acestui acord! Eu sunt impotriva lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL