04 martie 2014

Razboi in Ucraina sau nu?

razboi ucraina rusia crimeea
Toti ochii sunt indreptati catre Ucraina si Rusia. Se iau la tranta sau nu? Eu zic ca nu, pentru ca nici una din parti nu are interesul sa inceapa un razboi in zona. Ucraina nu vrea sa-si distruga tara si nici Rusia nu vrea sa nenoroceasca o zona ocupa in majoritate de rusi. In plus exista obiective strategice ruse pe acolo, vezi conductele de gaze. Orice am spune, gazele rusesti sunt vitale pentru Europa. Pe de alta parte, vanzarea gazelor in Europa este vitala pentru economia Rusiei, deci avem parte de o interdependenta. Pe langa conductele de gaze mai sunt si rafinarii sau alte fabrici care tin de Rusia. In nici un caz nu se vrea distrugerea lor. Ori principalul obiectiv pentru Rusia este sa-si consolideze pozitia in zona respectiva, adica sa puna o bariera intre granitele sale si cele ale UE. 


Ucraina era aceea bariera care tinea UE si/sau NATO de Rusia. Cum in urma revoltei de la Kiev Ucraina s-a apropiat de UE, Rusia s-a simtit amenintata si a luat masuri. Si dispune de multe mijloace pentru a-si sustine autoritatea in zona. Are si motive: Crimeea este ocupata in proportie de peste 70% de rusi, armata rusa era stationata de multa vreme in peninsula iar Rusia nu recunoaste noua conducere de la Kiev. Deci situatia e complicata si profita cine poate. In plus Rusia are si sustinerea localnicilor, lucru foarte important.

Un alt argument impotriva razboiului este starea de spirit din Crimeea. Localnicii nu se simt amenintati, presa are acces in zona, nu au fost conflicte majore, deci totul e roz. Doar militarii sunt cam incordati iar stirile care vin dinspre cele doua tabere sunt mai degraba contradictorii, ceea ce ma face sa cred ca cineva umbla la butoane pentru propaganda ieftina si mincinoasa. Concret, nu avem nimic, nici macar cateva gloante ca avertisment. Mai mult de atat, soldatii rusi stiu ca tabara adversa sunt si compatrioti ai lor, si viceversa. Nu exista interes sa se impuste unii pe altii.

Nici razboaiele nu mai sunt ce-au fost. Marii lideri politici din toata lumea sunt sustinuti de oameni de afaceri, de grupuri economice sau mari companii internationale. Cu siguranta Putin nu are sustinerea oligarhilor rusi pentru un razboi. Nici macar a mafiei, despre care nu stim mare lucru, doar ca exista. Cu altve cuvinte nu avem premisele unui razboi clasic si doar a unor lupte interne intre cetatenii Ucrainei divizati in doua parti si sustinuri de marile puteri: Rusia pe o parte si NATO + UE pe cealalta parte. 

Nu cred nici macar in sanctiuni economice pentru ca Europa are nevoie de gazul rusesc iar Rusia are nevoie de banii europenilor. Cu alte cuvinte, Ucraina e la pamant si divizata pentru mult timp de acum inainte. Totul a plecat de la acele revolte de la Kiev, zic eu, nu intamplatoare. Se vorbea la un moment dat ca navele marinei americane erau prezente in Marea Neagra pe durata olimpiadei de la Soci pentru a extrage sportivii si cetatenii americani in cazul unor atacuri teroriste. Mai crede cineva aceasta ipoteza? 

Concluzia: eu zic ca cei de la Kiev s-au cam grabit prin a se bucura dupa plecarea lui Ianukovici. Rusia puncteaza in forta iar acum e randul Europei sa raspunda, adica sa calmeze situatia prin a oferi o cale de intelegere intre cele doua parti. Insa nu cred ca va izbucni un razboi in Ucraina si nici in Crimeea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL