27 februarie 2014

Martisorul se apropie

martisor 1 8 martie primavara
Nu vreau sa fac din acest articol un elogiu la adresa martisorului, a culturii sau al istoriei acestuia. Dar vreau sa punctez cateva aspecte, atat pozitive cat si negative, din zilele noastre vis-a-vis de aceasta traditie a martisorului. Pur si simplu sunt dezgustat de ce vad pe strazi. Peste tot sunt doar mese intinse cu martisoare si alte briz-brizuri de prost gust. Ba chiar si martisoarele sunt de o calitate indoielnica, o parte din ele fiind chinezarii. Adica facute de unii care n-au nici o treaba cu martisorul nostru. Probabil nici nu au fost facute pentru asa ceva dar romanul le-a transformat, pentru ca e inventiv. Iar bisnitarii ocupa grijulii cele mai aglomerate trotuare din orase facand circulatia aproape imposibila. De taxe sau impozite nici nu mai vorbesc. Iar preturile cresc in draci, ca deh, romanul e cu dare de mana cand vine vorba de traditii.

Ati incercat sa cumparati flori in aceasta perioada? Surpriza, preturile s-a dublat, in loc sa scada. Nu-i de mirare avand in vedere ca majoritatea bisnitarilor sunt tigani care nu au nici cea mai mica simpatie pentru aceasta sarbatoare a primaverii. Ei fac regulile, ei vand si tot ei indeparteaza concurenta. Pentru ei doar profitul conteaza. Pentru ca pot, pentru ca autoritatile nu-i baga in seama, pentru ca totul merge pe dos in tara asta. Pe vremuri erau nise florarii grozave, asteptai la coada sa iei un buchet. Multe dintre florarii s-au inchis iar cele care au ramas nu mai sunt atat de stralucite. Nu ca altadata. Pentru ca bisnitarii au facut concurenta neloiala si au inchis afacerile cinstite. Acum, parca nici florile nu mai sunt atat de frumoase, referindu-ma strict la calitate!

A avut cineva curajul sa ceara un bon fiscal la un bisnitar din acesta? Probabil ca nu, s-ar fi trezit doar cu vorbe "dumnezeiesti".

Dar sunt si parti frumoase in toata aceasta afacere. Au aparut persoane ce prefera sa faca manual aceste martisoare, asa zisele martisoare handmade. Desigur, nu sunt sclipicioase dar se vede ca sunt facute cu suflet, cu imaginatie si au o semnificatie aparte. Nici acestia nu platesc taxe, dar prefer sa cumpar de aici pentru ca acele persoane s-au straduit sa realizeze ceva, si nu doar din dorinta de a face profit. Iar acestia merita toata stima noastra, ei sunt cei care mentin vie traditia martisorului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL