26 noiembrie 2014

De la altii auzite, despre boli contagioase - TBC

Ma intoarceam ieri de la serviciu si am auzit fara sa vreau o conversatie dureroasa. O tipa se plangea la telefon ca un coleg de birou tusise de zor de cateva zile, ba mai mult le-a marturisit ca intrase in contact cu un bolnav de tuberculoza (sau prescurtat TBC). Soc si groaza! Ea parea increzatoare, chiar glumea cu privire la situatia descrisa. Insa eu banuiesc ca habar nu avea ce inseamna sa ai tuberculoaza sau ce iti poate face boala aia. Banuiesc ca nu citise nimic despre aceasta boala extrem de contagioasa, numita candva boala saraciei. De fapt, nu mai este deloc asa! 

tratament depistare tuberculoza tbc
sursa foto: lideruldeopinie.ro
Am scris mai demult despre cazurile de infectare cu HIV. Daca aici e suficient sa fii cu ochii in patru pentru a te proteja, ei bine in cazul tuberculozei nu ai nici o sansa. De multe ori cei infectati habar nu au cand o patesc si traiesc o adevarata drama cand afla. Cum sa se imbolnaveasca ei de asa ceva?!

E simplu! Este nevoie ca un bolnav de tuberculoza sa tuseasca in preajma ta. Iar tu sa ai imunitatea pusa la pamant de o raceala. Imediat esti infectat. Bine, lucrurile nu sunt chiar asa simple. Dar ganditi-va la mijloacele de transport in comun (autobuz, metrou) sau la locurile frecventate de toata lumea, sa zicem un mall. Poti sa fii tu milionar in dolari, sa ai vila si masina. Daca in mall iti tuseste unul in fata, ai belit-o!

De ce este atat de grava aceasta boala tuberculoza (TBC)?
  • Te poti imbolnavi fara sa stii, e suficient sa tuseasca unul in preajma ta iar tu sa fii cu imunitatea scazuta. Plus alte conditii, le stiu doctorii mai bine.
  • Este o boala extrem de contagioasa. Daca esti depistat cu asa ceva doctorul te poate interna fortat iar cei cu care ai intrat in contact sunt chemati la analize. Daca e cazul se poate apela chiar si la ajutorul politiei.
  • Tratamentul este indelungat, aproximativ 6 luni din care 1 luna cel putin in spital. Intr-o cocina de spital, ca asa arata toate spitalele TBC.
  • Pe durata tratamentului se fac mai multe radiografii pulmonare, in spitale de stat unde echipamentele gem de batranete. Radiatii cat cuprinde!
  • Daca nu respecti tratamentul risti sa apara complicatii. Se poate ajunge pana la deces sau te poti alege cu sechele pentru toata viata. Este obligatoriu sa fii izolat pentru a nu infesta si pe altcineva. Formele grave de tuberculoza nu pot fi tratate cu antibiotice si de aceea boala in forme complicate nu trebuie raspandita.
  • Fizicul si moralul iti sunt date peste cap timp de 6 luni cat dureaza tratamentul. Iti poti pierde locul de munca (daca ai contract cu prelungire) sau repeti un an de scoala. 
  • Din punct de vedere social este posibil sa ai foarte mult de suferit. Atunci cand esti depistat cu TBC doctorii informeaza automat toata familia, scoala/liceu/facultatea, angajatorul tau si pe toti cei cu care ai intrat in contact. Multi dintre acestia sunt chemati la analize. In fine, ideea e ca toata lumea afla traznaia!
  • Singurul lucru pozitiv este tratamentul gratuit, asigurat de statul roman. 

Repet, nu te poti feri de aceasta boala. Nu e ceva pe care sa-l constientizezi si sa-l poti aplica in orice moment. Daca cineva tuseste langa tine s-ar putea sa fii in pericol. De cele mai multe ori e vorba de o viroza respiratorie, pentru ca bolnavii de TBC sunt internati cu forta si atunci riscul sa-i vezi pe strada e mic. Dar nu imposibil. Iar atunci nu exista nici o protectie, doar sa fugi de acea persoana.


Care sunt metodele de depistare pentru tuberculoza (TBC)?
  • Exista metoda testului cutanat, dar se aplica doar la copii.
  • Radiografia pulmonara este cel mai comun mijloc de detectie, dar uneori nu este elocventa. In aceste cazuri se impune examenul microscopic al sputei.
  • Examenul microscopic al sputei (expectoratie din plamani atunci cand tusesti) este cea mai sigura detectie a tuberculozei, insa dureaza 2 luni, timp in care poti infesta pe altii. Iar daca doctorul e prevazator te baga direct pe antibiotice. Uneori se mai inseala!
  • Mai exista si testul QuantiFERON TBC, ceva nou in domeniu dar folosit din plin in tarile dezvoltate. Este un test rapid de sange al carui rezultat il primesti in 3-7 zile. Costa destul de mult, 60-80 de euro, si din pacate doctorii nostrii nu prea tin cont de el. Nu stiu de ce!


Care e tratamentul pentru tuberculoza (TBC)?
  • Tratamentul de baza consta in antibiotice. 
  • Mai multe serii de antibiotice, timp de 6 luni. Practic se incepe cu un tip de antibiotic dupa care se schimba cu altul si tot asa. Asta pentru ca boala sa nu capate rezistenta pe parcurs.
  • Din moment ce se incepe tratamentul nu mai poate fi oprit. Mai bine nu-l incepi deloc!
  • Pe durata tratamentului se fac mai multe radiografii pentru a se observa evolutia bolii, sau raspandirea bacteriei in plamani. In functie de asta se alege si antibioticul.
  • Durata tratamentului este de 6 luni din care cel putin 1 luna in spital. Restul acasa, strict acasa, cu semnatura celui care va avea grija de tine. 


Concluzia este ca aceasta boala e de tot rahatul si nici macar nu te poti feri 100% de ea. 

Atentie: acest articol este unul informativ si nu medical. Pentru informatii complete va sfatuiesc sa luati legatura cu medicul de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL