24 februarie 2011

Platim tribut prostilor si desteptilor

In ultimii ani tara noastra s-a dus de rapa, si continua sa cada si mai mult. Cauzele? Toti au vrut sa fie smecheri, sa profite din orice lucru dar fara sa ofere ceva in schimb. Au crezut ca sunt destepti si se imbogatesc peste noapte, dar prostia a fost si mai mare. Intr-o tara in care toti profita, la un moment dat se ajunge la fundul sacului si nu mai avem dupa ce profita. Momentul a venit.

Avem o multime de asistati care lucreaza la negru sau deloc si acum se plang ca statul nu le mai da. Avem regii sau companii de stat unde primele si sporurile sunt la mare cautare, ce conteaza daca avem pierderi. Primariile inchiriaza spatii pe sume derizorii, sunt inglobate in datorii la plata serviciilor, dar sponsorizeaza echipe de fotbal si alte activitati. Statul atrage bani la buget dar ii arunca pe porcarii, autostrazi care nu se mai termina, branduri si obiective turistice ce nu exista, s.a.m.d. Iar in urma lor beneficiaza desteptii, cei care au prins contracte imbelsugate, cei care au luat spaga sau au facut afaceri cu bunurile statului.

Platim tribut prostilor care cred ca fara munca se poate obtine profit sau un trai decent. Sau celor care cred ca pot fura o viata intrega fara sa fie prinsi. Ar fi momentul ca toate aceste sa se schimbe, dar prostii urla ca nu e bine, ca statul e de vina si numai el. Regret sa o spun, dar daca nu esti in stare sa lupti pentru binele tau atunci degeaba existi si ii duci si pe altii la pieire. Romanul s-a invatat sa arunce vina pe altcineva si asteapta ca acela sa-i ofere de lucru si sa-i rezolve problemele. Suntem un popor avid dupa bani si putere fara a oferi nimic in schimb.  Nici macar sa muncim pentru acei bani, putini sau multi cum sunt ei.

Iar in aceste randuri nu ma refer la omul de rand care munceste zi de zi pentru sine sau familia sa. Ma refer la cel care astepta sa-i pice banul in gura, sa fure sau sa profite de orice, fara a fi constient ca altcineva pierde in urma sa. Da, pe moment o duci bine, toti o duc bine, dar sistemul o duce rau. Si apoi incepe declinul.

Stau si ma intreb, oare cand romanii nu vor mai incerca sa evite plata taxelor si amenzilor? Cand cei asistati vor face si ei ceva in folosul comunitatii? Cand oamenii de afaceri isi vor da seama ca intreg mediul social conteaza si nu doar propria avere? Cand parlamentarii vor face si ei ceva util poporului si nu partidului? Cand spaga va deveni un lucru anormal? Cand vom inceta sa criticam ce altii vor sa faca cand noi nu avem nici cea mai mica experienta?

Un comentariu:

  1. Chestia e ca nu vor face/nu isi vor da seama :) Eu deja m-am obisnuit ... keep on fighting.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL