03 martie 2011

Bisnitar si evazionist

Cu ocazia zilei de 1 martie a iesit la iveala spiritul de comerciant al romanului. De fapt comerciant e un termen modest, corect ar fi bisnitar. Am urmarit fenomenul in cateva zone din Bucuresti, Drisor si Unirea, si am ramas cu un gust amar. In Rromanica de obicei preturile cresc atunci cand consumul e mai mare, si asta s-a vazut in pretul florilor si martisoarelor.  Chinezariile se vindeau peste pretul normal desi calitatea lasa de dorit iar florile si-au dublat pretul.

Si asta in bataia de joc a comerciantilor care incercau sa te pacaleasca la orice pas. Sa nu mai vorbim de tarabele instalate in mijlocul drumului langa iesirea de la metrou si in zonele cele mai aglomerate. Pur si simplu nu aveai pe unde sa te misti. Eu stau si ma intreb cine naiba le-a dat autorizatii sa-si ridice cotetele acolo. In plus nu am vazut absolut nici o casa de marcat sau chitanta la produsele cumparate. 

Evaziunea fiscala e ceva la ordinea zilei, nu cred ca mai mira pe nimeni, dar sa obtii si autorizatie pentru o baraca in cea mai aglomerata zona mi se pare o absurditate. Iar daca erau puse acolo ilegal, trebuiau demolate si proprietarii amendati. Nu pot sa inteleg cum autoritatile inchid ochii la un asa fenomen care aduce prejudicii statului si ofera o imagine de mahala unor zone importante din orase. Inteleg ca traditia trebuie respectata dar avem nevoie de putina organizare si coordonare a tot ce inseamna vanzare stradala.

Nu putem sa ne batem joc de oameni prin oferirea unor aparente favoruri, ca isi pot cumpara martisoare sau flori la orice colt de strada, iar prin acestea sa aducem un prejudiciu orasului, statului si oamenilor in final. Cine credeti ca va curata mizeria lasata de bisnitari? Si cati dintre acestia vor declara impozitul pe profitul realizat? Cate controale s-au facut pentru a se preveni spalarea de bani? Hotul de maine este vanzatorul de astazi, iar banii furati i-a castigat din vanzarea martisoarelor. Sunt numeroase posibilitati dar ma lasa rece atitudinea autoritatilor care nu fac nimic pentru a schimba situatia. De 20 de ani e la fel si va ramane asa in continuare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL