14 martie 2011

Cum sa nu te pregatesti pentru cutremur

In urma cutremurului din Japonia au rasarit prin media romaneasca tot felul de ipoteze: tara noastra s-ar face praf in urma unui cutremur, ar exista riscuri la centrala nucleara de la Cernavoda sau ca autoritatile nu ar fi capabile sa intervina in timp util. Sunt convins de aceste lucru, dar posibilitatea sa se intample cred ca este mai mica decat daca ne-ar trimite careva o bomba nucleara. Bun, aceste lucruri nu le discutam. Dar au aparut in presa, in special la televizor, mai multi destepti care isi dau cu parerea despre efectele unui cutremur in Romania. In afara de a starni panica nu este nimic relevant din ce spun ei.

Au aparut si speculantii, ba ca exista "custi"de protectie metalice in care sa te adapostesti, ba sisteme de avertizare timpurie in cazul unui cutremur, dar evident nimic nu este pe gratis. Daca stau bine si ma gandesc nici macar nu sunt utile. Spre exemplu sistemul de avertizare cu 20-30 de secunde inaintea cutremurului nu este utila pentru cei care stau la blocuri, de altfel si cei mai expusi. Iar cusca de otel cu tot felul de dotari nu stiu unde ar incapea intr-un apartament la bloc. Totusi, avertizarea timpurie ar fi utila daca ar exista si un plan de actiune sau pregatire obligatorie in caz de cutremur. Dar asa ceva nu exista. Avem doar sfaturi, gen: stati sub masa, sub grinda de rezistenta a blocului, nu folositi scarile, etc. Sunt bune si acestea, dar pana la un anumit punct. Problema este ca nu avem nimic concret, pentru fiecare tip de cladire in parte. Nu avem un plan bine pus la punct. In cladirile de birouri sa zicem ca ar fi o metodologie de protectia muncii care include si ceva despre cutremure. Insa, in blocurile de locuinte nu am vazut nici un plan, la nici o asociatie.

Oricum, se pare ca nici primariile nu fac nimic pentru a corecta situatia, sau daca o fac nu spun si populatiei. Atunci, ce rost are sa faci cel mai bun plan de actiune pe hartie, cand 99% din populatie nu stie de el? Spre exemplu, in cazul unui cutremur eu as vrea sa stiu punctele de prim ajutor, spitalele cele mai putin expuse cutremurului si care au sanse sa fie functionale dupa. Ce artere rutiere sunt mai sigure si vor fi afectate mai putin de prabusirea cladirilor.  Unde sunt punctele apropiate de informare deoarece comunicatiile mobile vor fi la pamant. Care sunt zonele cele mai putin expuse, gen parcuri, etc, unde vor sosi ajutoarele: elicoptere, avioane s.a.m.d. In cat timp vor interveni autoritatile si prin ce mijloace. Toate aceste lucruri sunt utile dupa un cutremur cu pagube majore. Ori pentru a primi ajutor in cazul in care ramai sub daramaturi e necesar ca ceilalti sa stie ce sa faca: cum sa te caute, unde sa caute si cum sa actioneze mai rapid.

Concluzia, pentru a fi cat mai siguri ca vom supravietui ar fi bine sa ne cautam in primul rand o cladire care va rezista unui cutremur. Degeaba supravietuiesti printre daramaturi daca nu te cauta nimeni in timp util. Prin urmare toate sfaturile de cum sa supravietuiesti in timpul unui cutremur sunt aproape inutile. Depinde de noroc: cade sau nu cladirea in care stai. Noi avem experienta unui cutremur mediu, acela din '77 si ne-am adaptat "sfaturile" pentru acela. In cazul unui cutremur major, ca acesta din Japonia, nu mai este important cum sa te feresti de obiecte prin casa, sau pe unde cobori dintr-un bloc avariat, etc, asta tinand si de instinctul de supravietuire. Este important ce faci dupa, si cum ii ajuti pe cei care nu au avut norocul tau, ce mananci si de unde bei apa timp de mai multe saptamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL