15 aprilie 2011

Manuscrisele din patrimoniul national

Este vorba desigur de recentele manuscrise ale lui Emil Cioran cumparate de George Brailoiu si ulterior donate Academiei Romane. Nimic dubios pana aici, poate doar modul in care s-a ajuns la aceasta licitatie si impresionanta suma de 405k euro. Ce ma frapeaza este ca nimeni nu ia nici o masura la repetatele sesizari conform carora licitatia nu ar fi fost tocmai "cinstita".  Se pare ca documentele au fost vandute pe ascuns de catre rudele lui Emil Cioran unei familii instarite din Franta, si ulterior scoase de acestia la vanzare. Si aici incepe distractia.

Rudele "raposatului" ar fi incercat sa vanda documentele mai demult chiar Ministerului Culturii (sau o institutie a sa) si acestia din urma ar fi refuzat. Atunci de ce ne batem cu pumnii in piept ca acum la licitatie nu am avut bani sa cumparam, nu am stiut, etc. Daca era vointa se puteau cumpara anterior la o suma mult mai rezonabila. Si culmea este ca mai nou, Kelemen Hunor (ministrul culturii) vrea un buget marit pentru eventuale noi licitatii cu documentele lui Cioran. Cam tarziu totusi!

Eu nu inteleg un lucru, de ce ne taiam singuri craca de sub picioare. Nu putem sa mergem direct la proprietar (rudele lui Cioran) si sa oferim o suma rezonabila pentru toate manuscrisele, in loc sa supralicitam la infinit? Din cate am inteles la licitatie s-au batut George Brailoiu cu TVR si Biblioteca Central Universitara, pretul fiind crescut inutil in defavoarea Romaniei. In plus, nici nu trebuia sa se ajunga la o astfel de licitatie din moment ce familia lui Emil Cioran nu avea dreptul sa scoate din tara obiecte de patrimoniu. Normal ca daca statul nu le-a vrut initial, au concluzionat ca nu sunt importante si prin urmare le-au vandut mai departe la cineva care era interesat. Si culmea, acest "cineva" a facut o avere in urma licitatiei.

Asa ca stam si ne plangem de mila, cum in incercarea de a face si noi o fapta buna, ne-am incurcat intre noi si am pierdut o groaza de bani. Pacat, daca situatia cu manuscrisele era gestionata corect de statul roman poate suma respectiva ajungea ca donatie la vreun spital, ceva util.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL