08 mai 2011

Cine vrea euro ca moneda nationala?

Basescu sustine in gura mare ca el vrea sa trecem la euro in 2015, asa cum se stabilise initial. Iar la intalnirea cu reprezentantii FMI probabil ca au discutat acelasi lucru. Poate si un eventual nou imprumut care sa ne indatoreze si mai mult. Dar cel mai tare este faptul ca nu vom iesi din criza anul asta, ci doar din recesiune, contrar celor spuse de Boc.


Pai avem doua mari probleme: Basescu se contrazice cu Boc in privinta crizei desi nici nu are dreptul sa se pronunte asupra performantelor economice ale Romaniei. Apoi vine si zice in gura mare ca el sustine aderarea la Euro in 2015. Dar cu ce drept face acest lucru? Probabil ca nu va mai fi presedinte pana atunci dar imi pun intrebarea: oare nu se face un referendum cu schimbarea monedei?  Nu cunosc astfel de detalii dar asa ar fi normal. 

Este interesant de urmarit de efecte va avea aceasta schimbare. In primul rand, cine are euro pusi deoparte are numai de castigat. Dar ce facem cu leii? Mai mult ca sigur vor exista pierderi la conversie, probleme majore in contabilitate dar mai grav este o ipotetica declansare a unei crize la bugetul de stat. Pana acum diferenta de curs lei / euro era corectata si ajustata de BNR astfel incat sa ne fie mai bine. Dar in momentul schimbarii vor exista probleme si cu siguranta banii reali vor fi mai putini. Desigur, nu vor mai fi speculantii care castiga din schimb valutar si probabil se vor reprofila. Dar intrebarea cea mai dificila: la ce curs se va face conversia? Nu de alta, dar salariile, creditele, depozitele si alte chestii de genul asta vor avea de suferit. Si atunci sa te tii harmalaie la banci, nu ce a fost pana acum cu procente de dobanda si comisioane ascunse.

Pe de alta parte, mai multe tari europene vor sa renunte la euro. Atunci noi de ce facem tocmai pe invers?  Pai raspunsul e unul foarte clar: moneda proprie o "gestionezi" singur la tine in tara, tu faci regulile, exact cum procedeaza BNR-ul acum. Poate nu sunt ei chiar atat de transparenti in deciziile luate, dar cu siguranta au reusit sa tempereze multe din gafele facute de parlamentari cu tot felul de legi proaste. Dar daca trecem la euro, cine mai controleaza aceste aspecte? Vom depinde de altii, vom sta la mana lor si orice decizie proasta (cel mai mult ma tem din cauza parlamentarilor) o vom plati foarte scump.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL