24 iunie 2011

Avertizare seismica timpurie

Pornesc de la stirea conform careia pasajul Basarab din Bucuresti (abia inaugurat) dispune de avertizare seismica timpurie in cazul producerii unui cutremur. Tin sa precizez ca acest sistem de avertizare nu este atat de uimitor precum lasa de inteles Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului. In fond, nici macar nu poate sa prevada cutremure cu zeci de secunde inainte.

Nu vreau sa neg importanta acestui sistem (ba din contra), dar macar puteau si ei sa prezinte toate detaliile. S-au instalat senzori seismici in zona Vrancea. Acestia sunt legati de Institut printr-o retea de mare viteza, cel mai probabil fibra optica (desi se poate si prin satelit). La producerea unui cutremur acesti senzori inregistreaza informatia si o transmit mai departe catre "centru" la Bucuresti. De aici se lanseaza avertizarea catre toate dispozitivele legate in retea, implicit si cele ale pasajului Basarab. Smecheria consta in faptul ca undele seismice se propaga cu viteza maxima de 8 km/s in timp ce informatia de la senzori ajunge instant. Pentru comparatie va pot preciza  ca propagarea maxima a semnalului prin fibra optica este de 200 000 km/s. Deci mult mai rapid decat unda seismica. Aceasta din urma va ajunge la "destinatie" in 30 de secunde (cel putin), daca luam in calcul o distanta de 240 Km intre Vrancea si Bucuresti, precum si o viteza de propagare de 8 km/s. Deci secretul este "viteza" si cat de repede se transmite informatia. In Bucuresti chiar avem un avantaj de 30 - 40 secunde pana ajunge unda seismica.

In schimb, pentru cei care locuiesc in Vrancea acest sistem este complet inutil deoarece distanta e prea mica. Cu putin noroc poate primesc o avertizare cu 4-5 secunde inainte. In concluzie, eficienta sistemului se vede pentru aceia care se situeaza cat mai departe de locul seismului.

(sursa foto: hotnews.ro)

2 comentarii:

  1. Da, este bun sistemul dar inutil. Câţi vor putea părăsi pasajul în 30 de secunde? Avantajul este că pasajul rezistă la seisme destul de mari şi dacă şoferii nu se pierd cu firea şi nu vor intra în panică, nu vor fi "furaţi" de trepidaţii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vedem la primul cutremur ce se intampla..

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL