14 iunie 2011

Ce inseamna asumarea raspunderii de catre guvern?

Marii nostrii politicieni s-au gandit ca ar fi la moda sa-si asume raspunderea pentru orice "porcarie" inventata de ei. Asa ca m-am gandit sa caut putin prin legislatia noastra sa vad ce "hidosenie" mai este si asumarea asta a raspunderii. De fapt pe mine ma intereseaza sa vad in ce fel "raspund" si care ar fi pedepsele. Raspunsul l-am gasit in Constitutia Romaniei insa nu e nici pe departe ceea ce ma asteptam. 


Ce prevede mai exact aceasta situatie?  Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Parlamentului si Senatului pentru un proiect de lege sau o declaratie. Dupa acest moment contestatarii legii au la dispozitie 3 zile pentru a depune o motiune de cenzura impotriva guvernului care a propus legea. Daca motiunea de cenzura este adoptata cu majoritatea voturilor (50% + 1) atunci guvernul este demis.

Beneficiul unei asemenea oportunitati este promulgarea mai rapida a unei legi, in conditiile unei democratii adevarate unde politicianul voteaza dupa cum ii dicteaza constiinta, nu seful de partid. Practic, in Romania toti cei din opozitie voteaza pentru motiune, in timp ce puterea voteaza impotriva. Cum opozitia nu intruneste mai mult de 49% din membri, este clar ca orice motiune va pica. Prin urmare, orice asumare a raspunderii este un succes garantat in conditiile in care puterea detine mai mult de 50% din membri.

Motivul unei asemenea practici este foarte simplu. Opozitia lipseste in mod deliberat de la adoptarea legilor, iar in lipsa de cvorum nimic nu se poate adopta. Asa ca se forteaza promulgarea legii prin asumarea raspunderii iar cei care sunt impotriva pot depune o motiune de cenzura, care oricum nu va avea succes. In concluzie, totul este o bataie de joc si o modalitate de a se fenta unii pe altii, insa efectul se vede din plin in starea natiunii la momentul actual.

Un comentariu:

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL