27 iunie 2011

Cum alegem un netbook?

Multi dintre voi sunteti tentati sa cumparati netbook-uri sau mini laptopuri. Insa ce ar trebui sa ai in vedere atunci cand achizitionezi asa ceva? In primul rand trebuie sa fii ferm convins ca ai nevoie de asa ceva. Spun asta pentru ca multi au cumparat un netbook si s-au trezit ca nu au ce face cu el. Din start e bine de stiut ca un astfel de produs este bun pentru mobilitate, pentru cei care vor sa aiba la dispozitie un laptop in orice moment al zilei, fie ca se afla acasa, la serviciu sau intr-o calatorie. Daca doriti jocuri, editare video sau programare nu are sens sa-l cumparati. 


Repet, inainte sa cumparati un netbook ganditi-va bine daca aveti nevoie de el. Sunt multe alternative: laptopuri ceva mai mari la o diferenta de pret rezonabila sau chiar tablete cu Android. Deci aveti de unde alege. Care ar fi diferentele. Spre exemplu, daca doriti jocuri e bine sa aveti un laptop cu procesor mai performant si cu display ceva mai mare. Daca doriti editare video chiar aveti nevoie de un procesor puternic iar daca doriti sa programati nu are sens sa va stricati ochii pe un display de aproximativ 10 inch.  Pe de alta parte puteti alege o tableta pentru mobilitate si comfort mult mai ridicat, asta daca doriti si Androidul. Daca pur si simplu vreti ceva cu Windows, mic si la indemana tot timpul, atunci aveti nevoie de un netbook.

Bun,  va doriti asa ceva, sunteti hotarat sa cumparati, dar ce produs alegeti? In primul rand trebuie sa va uitati la procesor. Cele mai multe modele de netbook-uri sunt echipate cu procesoare Intel Atom. Trebuie sa aveti grija la aceste modele deoarece unele sunt destul de vechi si au performante slabe. Spre exemplu, modelul de procesor Atom N455 este single-core si mult mai slab decat unul mai recent, un Atom N550 sau N570. Acestea din urma sunt dual-core si sunt singurele pe care le recomand la aceasta categorie, cel putin din cele care au aparut pe la noi. Mai puteti alege un model AMD C-50, tot dual-core, insa ceva mai nou. Ce are deosebit acest procesor este tehnologia AMD Fusion si faptul ca sunt optimizate pentru redarea filmelor full hd, 1080 p. Cred ca acest lucru ar fi  apreciat de majoritatea utilizatorilor de netbook-uri: filmele sunt la mare cautare. La asta adaugam si placa video integrata, AMD Radeon HD 6250 care echipeaza netbook-urile cu procesoare Ontario, din care face parte si C-50. Aceste placi video suporta o rezolutie de 1280 * 720 pixeli, ceea ce este excelent pentru un astfel de netbook, spre deosebire de majoritatea modelelor cu Intel Atom care beneficiaza doar de un chipest Intel 3150 sau ceva asemanator, cu rezolutii de 1024 * 600 pixeli. Totusi, la modelele cu Intel Atom sunt disponibile si chipseturile grafice NVIDIA (ION2) care sunt mult superioare celor de la Intel. Din pacate toate placile mentionate anterior sunt integrate si cu memoria partajata.

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este memoria RAM. Cele mai des intalnite configuratii dispun de doar 1 GB DDR2 sau DDR3.  Aceasta memorie este suficienta pentru rularea unui windows 7, insa e recomandat sa aveti 2 GB. Sunt destule modele de netbook-uri care vin in standard cu 2 GB, insa nu este o problema daca au mai putin. Puteti cumpara separat un modul SODIMM de 1 GB, atat DDR2 cat si DDR3, la preturi cuprinse intre 50 si 80 de lei. Acum depinde de preferintele fiecaruia, de marca si mai ales de frecventa la care ruleaza memoria: trebuie sa fie identica cu cea existenta. De asemenea trebuie sa aveti grija la garantia laptopului. Din cate am inteles se pare ca produsul isi pierde garantia daca se umbla sub carcasa pentru instalarea unui memorii suplimentare, tinand cont aici ca la majoritatea modelelor este necesara indepartarea tastaturii pentru o astfel de operatiune. De aceea e bine sa discutati cu reprezentantii firmei de unde achizitionati netbook-ul, eventual sa-i rugati pe dansii sa va monteze memoria suplimentara. Nu are rost sa riscati pierderea garantiei mai ales ca in zilele noastre sunt destule produse cu defecte din fabrica si nu se stie cat ghinion puteti avea.

Un alt aspect urmarit la achizitionarea unui netbook este bateria. Trebuie sa fie cat mai performanta daca nu vreti sa aveti surpriza de a ramane fara curent exact cand aveti ceva important de facut. O baterie decenta ar fi de minim 6 celule si 6-7 ore de functionare in conditii normale. Sunt utile si alte "accesorii" gen bluetooth, port HDMI (acolo unde suporta) sau camera web de 1.3 MP. In cele din urma, nu trebuie neglijat nici pretul netbook-ului, trebuie sa fie in concordanta cu performantele si poate "firma" (un Sony spre exemplu poate costa mai mult decat un Acer sau Asus).

Un comentariu:

  1. Eu zic aşa...
    dacă vrei portabilitate --> laptop

    dacă vrei ultraportabilitate --> netbook

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL