03 iulie 2011

Rezultate critice la bacalaureat

Uite ca s-a terminat si bacalaureatul, cel putin pentru jumatate din elevi. Rata de promovabilitate se pare ca este undeva la 45%, ceea ce este infiorator. Nu stiu daca au mai fost asemenea situatii in toata istoria invatamantului romanesc, semn ca se duce de rapa. Sau poate elevii sunt intr-adevar precum zice si titlul acestui "articol". In alta ordine de idei, absolventii care nu au reusit sa promoveze au gasit de cuviinta sa-l injure pe ministrul invatamantului, Funeriu

Eu unul sunt de parere ca elevii sunt de vina pentru aceasta situatie. Degeaba acuza ei ca examenul a fost greu. Acest lucru il pot zice cei care s-au apropiat de nota maxima, cei care doreau sa ia 9 si au luat 8. Atunci poti sa spui ca examenul a fost greu si n-ai putut sa iei nota mare. Dar cand nu reusesti sa iei un amarat de 5 la o materie, asta inseamna ca esti varza. Pentru nota 5 nu se cereau cunostiinte de o dificultate crescuta, ci doar un minim necesar. Nu esti in stare sa faci asta, atunci nu meriti sa treci bacalaureatul.

Pe de alta partea e normal sa toata lumea sa acuze ministerul invatamantului sau profesorii, dar asta pentru intreg sistemul de invatamant, in ansamblul lui. Da, stim cu totii ca metodele romanesti de predare nu sunt cele mai bune, ba din contra, iar asta duce la o scadere dramatica a calitatii pregatirii profesionale a celor care ajung de pe bancile liceelor si facultatilor in campul muncii. Dar asta e o alta poveste. In cazul de fata, bacalaureatul a fost conceput dupa metodele existente si toti elevii trebuiau sa se descurce. E trist ca multi n-au reusit sa promoveze dar nu inteleg de ce acestia acuza sistemul. Daca metodele de predare si programa scolara erau diferite, credeti ca se obtineau rezultate mai bune acum? Nu, va garantez.

Totusi, ce a fost diferit fata de alti ani cand promovabilitatea era de peste 70% (sau 67% cat a fost in 2010). Diferenta a constat in organizarea draconica, cu politie si camere de supraveghere. Bun dar asta nu trebuia sa afecteze elevii, cel putin nu pe aceia care au invatat si erau cat de cat pregatiti pentru a sustine un examen. In aceasta privinta pot sa afirm ca au fost foarte multe abateri descoperite si prezentate presei. Dar este normal: incerci sa trisezi, iti asumi responsabilitatea. Nu e corect ca un elev sa invete iar altul sa copieze sau sa beneficieze de anumite pile. Iar rezultatul il vedeti cu totii. In plus, nu trebuie sa mergi pe ideea ca profesorii supraveghetori vor fi toleranti in timpul examenului. Pe de alta parte nici profesorii nu trebuie sa scape nepedepsiti, au si ei partea lor de vina. Nu e posibil sa declari absolvent un elev care ulterior pica bacalaureatul cu brio.

Un comentariu:

  1. Probabil mulţi au picat la matematică M1...acolo subiectele sunt absolut înfiorătoare...eu am dat bacul acum 2 ani şi cu toate că ştiu destul de multă matematică, am obţinut doar un 6.80 la această probă.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL