21 decembrie 2011

Poveste de la revolutie

Revolutia din 1989 a ramas in mintea celor mai multi romani drept momentul eliberarii de sub tutela comunismului. Insa, nici acum la peste 20 de ani nu stim adevarul. Cine a fost vinovat, cine a castigat, ce a castigat si, cel mai important, de ce au murit oameni? Eu pe atunci eram mic, nu-mi amintesc mare lucru.

Stiu doar ca-mi spuneau ai mei sa stau jos in casa (eu locuiam la Galati) si sa nu aprind lumina. Ce e drept se auzeau focuri de arma in departare, insa nu stiam de unde proveneau. Nici macar nu stiu daca erau focuri de arma sau pocnitori, artificii, etc. Dar stiam ca ceva important se intampla. Recent am auzit o poveste interesanta. Nu stiu cat este de reala, dar un sambure de adevar tot are.

Prin '89, o anume persoana facea curse de la Otopeni spre Bucuresti cu o camioneta. Intamplarea a fost ca el sa se afle la aeroport cand asa numitii "teroristi" au fost impuscati acolo. Asa ca militia, securitatea, sau mai stiu eu cine, au cautat toate resursele pentru a transporta cadavrele celor ucisi. Asa ca personajul nostru s-a trezit cu doi morti in masina in drum spre morga. Doar ca in drumul sau, a poposit in cartier unde locuia si a inceput sa urle la vecini "uite cum mor oamenii! ... iesiti in strada". Unii vecini mai curiosi au coborat pana jos la masina si de acolo au plecat pe strada, cutremurati de acel eveniment. Altii au stat in casa. Si povestea se incheie aici. Doar ca imediat dupa revolutie, personajul nostru a devenit revolutionar si a deschis un magazin (chiosc pe strada). Si nu platea impozite. dar castiga bine. Intre timp mai toate magazinele stradale din zona lui au fost inchise, doar al lui nu. Pai nu este el revolutionar, ce naiba?

Babalacii aia de protesteaza in Piata Victoriei plang dupa banii care le-au fost aruncati in buzunar fara nici un drept. Unii dintre ei nici macar n-au fost in strada. Altii care au fost n-au avut nici o pretentie, pur si simplu s-au bucurat de "libertate" si nu protesteaza acum pe strazi. Nu te-a chemat nimeni in strada, ai facut-o pentru tine! Acum de ce vrei bani? De ce vrei beneficii? Guvernul iti da, guvernul iti ia (nu discut moralitatea acestor fapte). Pana in 1996 bugetarii nu stiau ce e aia disponibilizare. Dupa aia s-au schimbat treburile. Acum e si mai nasoala treaba. Inainte toti vroiau sa fie bugetari, pentru ca erau platiti bine. Acum toti se feresc sa fie bugetari. Concluzia este ca dupa revolutie unii au primit firimiturile (astia de protesteaza), altii mai destepti au profitat de cateva avantaje (personajul nostru) iar cei care sunt raspunzatori de lovitura de stat (unknown) au devenit bogatasii patriei.

De comunism am scapat noi, dar de comunisti nu. Doar se numesc altfel. Ceva in genul "lupul isi schimba parul dar naravul ba". Daca se vroia aflarea adevarului totul era public acum. Dar nu este, si nu va fi niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL