10 decembrie 2011

Romania salveaza UE

Romania pune umarul la noul pact de salvare al zonei UE. Si pentru asta trebuie sa respectam cateva conditii (nasoale) referitoare la disciplina bugetara. Adica bugetul trebuie aprobat si de parlamentul european iar daca ceva merge prost, atunci se baga astia peste noi. Pana acum  era doar FMI, acum mai avem pe unii in plus. Urmeaza si partea nasoala. Trebuie sa cotizam, naiba stie de unde, la fondul se siguranta al FMI pentru salvarea tarilor din UE (in caz de nevoie). 

In opinia mea, este un lucru bun, doar ca raman anumite aspecte ce trebuie lamurite. Spre exemplu, noi cotizam dar ce obtinem in schimb? Ce politica de dobanda se va folosi, tinand cont ca noi trebuie sa returnam imprumutul la FMI? Apoi mai este si problema cu recuperarea banilor. Daca o tara (sau mai multe) pur si simplu intra in imposibilitate de plata si nu mai returneaza (ex: Grecia) atunci noi ce ne facem? Ramanem si cu banii luati dar si cu imposibilitatea obtinerii unor noi imprumuturi de la FMI (ca nu vor mai fi bani). Nu zic ca s-ar intampla asta, dar ne asumam un mare risc. SUA si Marea Britanie nu se baga, nu cotizeaza. Din SUA a plecat criza si tot agentiile de rating de acolo terorizeaza UE pe fondul speculei. Deci, care-i smenul?

Criza e de fapt o lipsa de incredere in investitii iar daca piata este lovita cu zvonuri false si negative, atunci totul se duce de rapa. Poti sa pui la cale cel mai bun plan de salvare a UE, daca unul din actori joaca murdar atunci situatia se complica. Va recomand sa urmariti filmul "Wall street money never sleeps", o sa intelegeti mai bine fenomenul (S&P, Moody's si Fitch parca ar fi in rolul negativ). Ne-am bagat intr-un joc de "totul sau nimic" (inteligenti aia care nu s-au bagat). E de ajuns o singura greseala si ne-am dus cu totii la fund (ma refer la tarile din UE). Pe de alta parte, putem sa ne taiam singuri craca, prin indolenta guvernului nostru. Vom fi astfel la mana parlamentului european, plus FMI, iar de aici cine stie cum mai scapam. Asta ca sa nu-i tragem noi in groapa.

In concluzie, ramane de vazut daca avem "cohones" ca sa tinem pasul cu cei din UE. Ar fi bine sa nu ne bagam singuri in rahat si nici altii sa ne trimita acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL