29 februarie 2012

Comportamentul la evenimentele publice

Am fost ieri la Social Media Summit Bucuresti, primul eveniment de acest fel la care am participat. Lasand la o parte organizarea de exceptie, pot spune ca singurele inconveniente au venit din partea spectatorilor. Nu stiu daca erau bloggeri sau reprezentanti media, dar comportamentul unora a lasat de dorit. Si nu e vorba de un anume regulament, ci reguli de bun simt.

Daca tot participi la un eveniment, atunci respecta-i pe toti de acolo. Stiu ca e bine sa apreciezi, sa (dez)aprobi cele spuse de prezentatori, sa razi daca e cazul sau chiar sa scrii atat pe blog cat si pe twitter in timpul evenimentului, dar pana la o anumita limita. Banuiesc ca toti au remarcat tastele galagioase ale laptopurilor. Oameni buni, daca stiti ca scrieti asa mult, luati-va laptopuri cu tastaturi silentioase! Uneori este enervant sa auzi zgomote perturbatoare in jurul tau. Nu mai zic ca daca stateai si in ultimul rand era posibil sa nu mai intelegi atat de bine ce spune prezentatorul. Atentie si la telefoanele cu avertizari sonore la atingerea tastelor. Si acestea sunt la fel de enervante.

Apoi, urmeaza alte situatii jenante. Cum e cand in spatele tau auzi aproape tot timpul rasete de prost gust, din partea unor domnisoare? Aproape orice cuvant spus de vorbitor era insotit de rasete sau comentarii stupide si credeti-ma, nu era cazul de asa ceva. A fost si situatia in care cineva a vorbit la telefon. Nu mult, dar suficient cat sa-ti distraga atentia. Daca ceea ce se prezinta nu iti trezeste interesul, iesi naibii din sala si lasa-i pe ceilalti sa fie atenti!

Daca nu esti in stare sa respecti anumite norme de conduita, nu zic profesionala ca nu esti la un job, atunci nu merita sa fii prezent(a) la un eveniment public. Cu atat mai mult la un eveniment de "social media" in care se presupune ca esti familiar cu bunele maniere si ii respecti pe cei din jurul tau.

Nu am participat pana acum la evenimente ale bloggerilor, dar am fost prezent la alfel de intalniri si cu alte scopuri. Nu le detaliez pentru ca nu are rost. Stiu ca intre bloggeri se poarta asa-numita "socializare" la asemenea evenimente, dar in pauze. Atunci poti sa vorbesti cat vor muschii tai. In sala, lasa-i pe vorbitori sa-si prezinte ideile, lasa-i pe spectatori sa asculte, iar daca ai intrebari sau comentarii, exprima-le cu voce tare pentru a fi auzit de catre ceilalti. Asa poate primesti si cateva raspunsuri pertinente si castigi putina atentie din partea celorlalti.

Si inca o chestie care m-a deranjat (enorm): atunci cand vorbesti pentru prima data cu voce tare, te prezinti. Mai ales ca participi la un eveniment pe baza de invitatii si se presupune ca esti cineva "important". Pe vorbitori ii cunosteam, i-am vazut in brief-ul conferintei, stiam cine sunt. Dar cand tu, un "unknown" din sala, intrebi ceva cu voce tare, ar fi bine sa ne zici cine esti si pe cine reprezinti acolo. Nu asa e normal? Sa te cunoasca lumea! Astfel poate castigi si ceva sustinatori, clienti, colaboratori, etc.

Concluzie: stiu ca sunteti experti in blogging, PR, social media, retele de socializare si optimizare seo dar revizuiti-va comportamentul la evenimentele publice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL