10 martie 2012

Eurovisionul romanesc, incotro?

Mi-au crapat urechile de invidie cand am auzit cantaretii de pe scena TVR-ului. Da, canta mai bine decat mine, dar cei mai multi dintre ei nu aveau ce cauta pe scena aceea. Eurovisionul romanesc a scazut in calitate si a crescut in mitocanie si strainisme.

Emisiunea in sine a capatat un accent mitocanesc, atat din cauza prezentatorilor cat si a comportamentului celor invitati acolo. Inclusiv concurentii!  Ca o remarca, nu stiu daca TVR-ul este in stare sa faca o emisiune de calitate. Totusi, un mare plus a fost invitarea bloggerilor in culise. Cat despre cantareti, ma voi opri doar la Mandinga, care a cantat un fel de "amestec" spaniolo-englezesc cu influente (atitudini) rromanesti. Exagerat, zic eu.

Daca ati urmarit ultimele editii internationale ale Eurovisionului probabil stiti ca selectia se face preferential, in functie de prietenia dintre tari si prezenta oamenilor in diverse tari. De exemplu, pe noi ne voteaza Spania, Italia si Moldova, pentru ca aici sunt prezenti cei mai multi romani. In rest, mai primim cateva firimituri. Daca vrei sa obtii mai multe voturi, atunci trebuie sa faci mai mult.

E vorba de spectacol. Ca sa obtii voturi, trebuie sa impresionezi audienta. Poti sa o faci fie prin muzica (poate daca esti ABBA), fie printr-un spectacol desavarsit. Asa atragi atentia europenilor si poate cateva voturi. In cel din urma, e bine sa canti intr-o limba de circulatie internationala, cum ar fi engleza. Asa obtii respectul celorlalti care vor intelege ideea melodiei tale.

Daca cantecul este in limba romana, atunci scopul este de a castiga doar selectia nationala si "act de prezenta" la Finala. Daca folosesti limba engleza, poate franceza, atunci ai mai multe sanse de a aduna puncte in Finala. Insa este nevoie si de prezenta scenica. In plus, trebuie sa faci spectacol pentru a impresiona.

Ce am vazut in seara aceasta la selectia nationala nu m-a impresionat cu nimic. Nici macar o melodie! Ba mai mult, au fost cazuri cand si vocea cantaretilor a lasat de dorit. Poate erau mai buni cei de la Vocea Romaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL