12 martie 2012

Marire de salarii cu iz electoral?

Coalitia Basescu a decis ca salariile bugetarilor sa creasca cu 15%, undeva prin luna iunie. Bun, pana acum eram in criza si deodata nu mai suntem? E asa sigura treaba asta sau e doar praf in ochi? Eu zic ca aceasta decizie e cu miza electorala si ascunde treburi murdare. Vorba aia, viata e complexa si are multe aspecte.

De ce se vrea marirea salariilor acum si nu scaderea CAS-ului? Pai, daca maresti salariile atunci creste si  valoare CAS-ului din aceste salarii. Iar din CAS se platesc pensiile, care reprezinta una din bubele economiei. Deci e musai ca pensiile sa fie platite, cel putin la nivelul actual, implicit CAS-ul trebuie sa ramana la un nivel ridicat. Pensionarii sunt mai usor de manipulat la alegeri (ma refer la cele parlamentare), in special cei din mediul rural. Nu este exclusa o crestere usoara a pensiilor inainte de alegeri, ca tot se mareste acum fondul de la CAS.

Apoi sunt bugetarii care in prag de alegeri se vor trezi cu salariile marite, PDL-ul sperand sa obtina astfel cateva voturi in plus. Pai cine pune osul la munca pentru organizarea alegerilor? Nu o parte din bugetari, cum ar fi profesorii, cei din administratiile locale si altii? Doar ca angajatii de la stat nu sunt suficienti pentru a castiga alegerile.

Hai sa zic ca fix inainte de alegeri, coalitia se gandeste sa reduca CAS-ul pentru toata lumea, cu aplicarea masurii undeva in perioada alegerilor sau dupa. Situatie in care, iarasi, castiga cateva voturi de la cetateni, insa produce ulterior un mic dezechilibru in buget care va fi gestionat de USL, daca va castiga alegerile. Acestia vor fi nevoiti sa recurga si ei la masuri drastice care se vor lasa cu nemultumiri in randul cetatenilor. O dezamagire profunda pentru alegatorii lor, nu? Bun, daca coalitia actuala castiga alegerile, atunci "punct ochit, punct lovit", scopul a fost atins, chiar daca urmeaza o viitoare perioada de recesiune, datorita masurilor descrise mai sus.

Planul suna nebunesc, dar asta as face eu daca as fi acum la "putere". Exista doua solutii pentru a iesi cu capul sus: fie castig alegerile, fie arunc "pisica" la dusman, in speta USL-ul in caz ca acestia ies castigatori. Iar planul de mai sus este perfect, zic. Trebuie doar sa iei masurile (bune/rele) la momentul potrivit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL