31 martie 2012

Muzica romaneasca cucereste lumea

Lauda de sine nu miroase a bine, insa asta e realitatea. Iar peste hotare sunt multe persoane care asculta muzica dance produsa de cantaretii nostrii. Inna, Eduard Maya sau Alexandra Stan sunt probabil cei mai cunoscuti, insa mai sunt si altii. Important e ca strainii au auzit de muzica noastra si acum vin ei la noi.

Nu aduc in discutie calitatea melodiilor pe care le producem. Dar la fel de bine, nu aduc in discutie preferintele fiecaruia. Daca strainilor le place muzica noastra, atunci asa sa fie. Trebuie sa profitam de aceasta situatie pentru a ne promova cat mai bine.

Cei trei cantareti pe care i-am mentionat mai sus au fost deschizatori de drumuri pentru reprezentantii nostrii. Acestia au cucerit si cateva premii, au urcat in topurile muzicale din mai multe tari si au impresionat audienta. Asa ca, ai nostrii au inceput sa-i imite. Au adoptat un stil de muzica "dance" in limba engleza. Tind sa cred ca totul a devenit comercial iar muzica in sine conteaza mai putin. Ideea e ca trebuie sa se vanda.

Aici apare si reversul medaliei. Sunt de parere ca facem o mare, mare greaseala prin folosirea limbii engleze in muzica autohtona. Poate ca acesti cantareti castiga sume uriase, insa cultura si traditiile noastre au de suferit. Nu ar strica ca printre hiturile lansate in lumea intreaga sa mai strecuram si cateva in limba romana. Adica sa le impunem cateva melodii in engleza, una in romana.

In concluzie, nu laud muzica dance romaneasca si nici calitatea ei. Dar sunt de parere ca nu este cu nimic mai prejos decat aceea straina. Si trebuie sa ne promovam inteligent melodiile pentru ca este o paine de mancat si in acest domeniu.




2 comentarii:

  1. Da ca bine zici, Alexandra Stan, mare deschizatoare de drumuri sau de...picioare, cand a aratat pasarica publicului pe o scena din Milano. E mult comercial in spatele Innei si Alexandrei, le-a ajutat mult si ambalajul si tenta de vulgaritate, gen buci tatze, pantaloni cat mai scurti. Spre exemplu ultima piesa a domnisoarei Stan, milionul, versuri zero, mesaj zero, in schimb picioarele's de un milion :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta o fi marketingul in zilele noastre. Dar e valabil la general, nu doar la romance. Daca observi, in articol nu am scris nimic de videoclipuri, doar le-am atasat ca exemple. Ideea e, asta le place strainilor, asta le oferim.

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL