18 aprilie 2012

Ineficienta justitiei

Gigi Becali tocmai a fost achitat in cazul valiza. Vai, ce noutate! Au trecut trei ani de cand l-au prins cu banii la purtator, l-au judecat in tot acest timp si acum au dat verdictul. Eu intreb altceva: cu cat din salariu este penalizata incompetenta judecatorilor?

Plec de la ideea ca darea de mita, exact de ce a fost acuzat Becali, se pedepseste cu inchisoarea. Doar ca darea aia de mita nu s-a intamplat si nici macar in flagrant nu l-au prins. Acum, ca sa dovedesti ca era vorba de o dare de mita trebuie sa argumentezi foloasele pe care le-ar fi primit Becali daca o comitea. Asta inseamna sa judeci dupa regulile fotbalului, ceea ce mi se pare o mare tampenie: o instanta civila sa judece regulile interne ale unui joc. Off-topic, ma intreb daca nu cumva judecatorul care l-a gasit vinovat (unul din cei trei) era dinamovist. In alta ordine de idei, FIFA si UEFA permit bine-mersi premierea unor jucatori sau echipe, atat timp cat acestia isi apara corect sansele. Adica este stimulata victoria si nu infrangerea. FRF-ul nu este de aceeasi parere, insa nu cred ca premierea jucatorilor este stipulata undeva printr-un regulament intern. Daca judecatorii ar fi cerut o pozitie oficiala a UEFA, atunci lucrurile erau lamurite.

Dar nu, de ce sa nu complici rahatul in cel mai traditional stil romanesc? Si faci asta timp de trei ani, timp in care judecatorilor li se falfaie dupa bunul plac si amana termenele unul dupa altul. Pai eu, la privat, daca aman termenul unui proiect se lasa cu tunete si fulgere. N-am sa inteleg niciodata, cand amani termenul unui verdict de ce nu estimezi cat mai real? Apoi mai amani de cateva ori. Aici e vorba de eficienta, care la "bugetari" nu exista. Iar pentru asemenea cazuri trebuie sa existe si pedepse: mustrarea, reducerea salariului sau concedierea.

Iti este frica, ca persoana normala, sa dai in judecata pe cineva stiind ca te poate costa ani din viata, termene dupa termene si umilinta din partea tribunalelor romanesti. Nu mai zic ca trebuie sa cotizezi pentru a da pe cineva in judecata, asta dupa ce le platesti si salariile nesimtitilor.

Cat despre cazul valiza, a fost un proces ce trebuia sa dureze trei luni, nu trei ani. Iar la final sa obtii pareri diferite intre cei trei judecatori, mi se pare de toata jena: doi dintre judecatori sa-l achite pe Becali iar un al treilea sa-l condamne la trei ani cu executare. Parca ar gandi cu picioarele, nu cu capul.        

Aici nu e vorba de Becali, ci de un proces inutil care a consumat prea multe resurse si nu a avut o finalitate, adica un verdict clar. O pierdere de timp si paguba la buget. Cand te gandesti ca ar putea urma si recursul! Eu zic s-o lase moarta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL