20 iunie 2012

Politica de ocazie

Cel mai potrivit articol pentru perioada asta este cu siguranta unul legat de politica. Sunt absolut convins, fie ca ati votat sau nu, ca in sinea voastra preferati un anume personaj din sfera politica care a participat la alegeri. E la fel ca in fotbal: cand joaca Romania toti sustinem echipa noastra, sau asa ar fi normal. Daca joaca alte echipe, atunci fiecare tine cu cine vrea dar nu ne implicam activ. Cam asa si cu alegerile. 

Daca avem un favorit il votam pe acela, altfel nu mai mergem la vot. Dar asta nu inseamna ca nu ne dorim ca un anume personaj sa castige algerile, fie ca merita sau nu. Cineva tot trebuie sa castige. Umbla vorba aia, sa alegem raul cel mai mic. Ei bine, de data asta s-a intamplat exact la fel. USL-ul si-a adjudecat majoritatea posturilor scoase la concurs, ce e drept, cu larga sustinere a PDL-ului care prin masurile implementate in ultimii ani a bagat groaza in populatie. Asa ca romanii s-au reorietant si au votat cu cei "buni", asta pana la proba contrarie. De altfel statistica spune ca dupa alegeri s-a ales mereu praful de promisiunile electorale, indiferent de culoarea politica. Acum de ce ar fi altfel? Si ca sa vedem partea comica a situatiei, trebuie sa amintesc ca au fost alese persoanje care se afla in spatele gratiilor, pentru diverse acuzatii de coruptie sau care au avut un comportament de mahala in timpul campaniei. Colac peste pupaza, avem si un personaj care a decedat inainte de alegeri, si tot a fost ales. Dar na, traim in Rromanica, o veritabila piesa de Caragiale!

Distractia continua, insa. Urmeaza alegerile parlamentare iar Ponta tocmai si-a luat-o in freza. Nu din Romania, noi doar am preluat ce au scris altii. Ca totul a fost premeditat de Basescu, nu am nici un dubiu, dar faptul in sine nu are nici o legatura cu teza de doctorat a lui Ponta. Omul a scris si el (ca majoritatea studentilor) o lucrare stiintifica si a dat-o in bara. Adica a scris-o prost. I-a fost lene sa se documenteze, sa citeasca, sa analizeze diferite lucrari, asa ca a copiat de unde a apucat si nici macar nu a avut bunavointa sa citeze lucrarile respective. Iar asta se numeste plagiat. Faptul ca Ponta vine cu scuze jalnice, de genul nu a stiut ca trebuie referintele (fie ca note de subsol, fie la finalul lucrarii) e si mai grav. Inseamna ca a facut o facultate degeaba. Acestea sunt scuze pentru liceeni, nu pentru un doctorand. Cat despre comisia care, vezi doamne', va analiza lucrarea lui Ponta si va da verdictul daca e plagiat sau nu, mi-e greata. De unde si pana unde o comisie numita politic, analizeaza o lucrare a lui Victor Ponta, care intamplator este prim-ministrul Romaniei? O lucrare de doctorat este pur stiintifica si sunt multi specialisti in masura s-o analizeze. De ce trebuie sa se dea un verdict ca e plagiat cand toate lumea stie asta? Adica ne-am trezit noi, o mana de romani, pe deasupra si politicieni, ca suntem cei mai in masura sa analizam un text. Hai sictir! Sunt altii care se ocupa cu asa ceva zi de zi, publica si analizeaza texte din toata lumea (ma refer la revistele de specialitate internationale), sunt persoane care publica articole bine documentate si argumentate, iar cativa amatori de rromanica, "scriitori" de ocazie, vin si le dau peste nas alora. Mi-e jena, ne facem de ras in Europa, precum in cazul Severin. Ascultam aseara un argument contra acuzatiei de plagiat, cum ca Ponta ar fi activat la Curtea Penala Internationala de la Strasbourg si nu avea pe cine sa plagieze, pentru ca el cunostea cel mai bine din Romania subiectul respectiv. Iar eventualele lucrari pe aceasta tema (de unde s-ar fi inspirat Ponta) nu aveau cum sa fie scrise in '96, cand Curtea Penala Internationala nu exista. Nu-mi pasa despre ce subiect e vorba! Ponta putea sa scrie si despre ciocnirea protonilor la viteza luminii, daca paragrafe intregi din teza lui sunt identice cu ceva dintr-o lucrare de drept, tot plagiat se numeste, cu toate ca subiectele nu au nici o legatura intre ele.

Acum, in loc de concluzie, imi dau seama de ce Basescu a acceptat ca USL-ul sa intre la guvernare iar PDL-ul sa bata in retragere, toate astea inainte de alegerile din toamna. Uite ca Ponta s-a facut de cacao iar credibilitatea lui are de suferit. Daca statea in opozitie, subiectul de plagiat nu mai era de interes pentru publicatiile din toata lumea. Dar asa! Sa nu va imaginati ca scandalul se va stinge atat de usor. Ba mai mult, pana la toamna mai e cale lunga, vom mai avea parte de cancanuri. De cealalata parte, PDL-ul se reorganizeaza, asa ca loveste in ei daca poti, pentru ca nu stii pe cine vor baga la inaintare. Recunosc ca asta e singura lor sansa, au o singura carte pe care o vor juca pana la capat. Sa vedem ce va fi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL