30 ianuarie 2013

Evadare din lagarul cu numarul 14

Va recomand o carte cu subiect atat de dramatic si real incat cu siguranta veti pretui mai mult libertatea. Ceea ce noi, romanii, nu aveam inainte de '89. Bine, nu precum in cazul de fata, unde regimul aflat la putere este atat de drastic incat nici marile puteri ale lumii nu au penetrat toate secretele. Da, e vorba de Coreea de Nord, o tara comunista si fara prea mari sperante ca se vor indrepta in noul regim. Se spune ca nimeni nu a reusit sa infrunte sistemul acolo, dar cineva totusi a reusit. (Asta ca sa va mai intrebati unii de ce au murit oameni la revolutie sau daca era mai bine in comunism, decat acum. Nu era!)

Cartea a carui subiect o voi prezenta se numeste "Escape from Camp 14", si prezinta viata unui nord-coreean, Shin In Geun, nascut intr-un lagar de detentie si care a petrecut 23 de ani in locul acela infect, fara a stii ce este libertatea, televizorul, telefonul, sau chiar mancarea adevarata. Se spune ca ar fi singura persoana care a reusit sa evadeze dintr-un lagar Nord-Coreean si sa paraseasca aceasta tara. Probabil ce veti gasi in aceasta carte este de necrezut, insa cu siguranta cei batrani vor face comparatie chiar cu regimul comunist de dinainte de '89. Nu la acelasi nivel insa acolo, in gulagul cu numarul 14, ideea de libertate era ceva inexistent. Mai ales pentru cineva care s-a nascut in detentie.

Primele amintiri ale lui Shin In Geun sunt de la varsta de 4 ani cand nu prea intelegea ce sunt executiile si nici discursurile de dinaintea acestora. Probabil la varsta aceea i se parea ceva normal. Ulterior a facut cunostiinta cu restrictiile lagarului, iar cea mai dura era probabil faptul ca daca ascundeai ceva de mancare erai pedepsit chiar cu moartea. Sau daca cineva din familia sau cunostiintele tale incercau sa evadeze si nu anuntai "regimul", atunci probabil aveai aceasi soarta: moartea. Mancarea de cele mai multe ori consta in terci de porumb, varza murata sau supa de varza, in timp ce orezul, gandacii si sobolanii erau delicatese.  Locuiau in niste camere din beton fara mase sau paturi si dormind direct pe podea. Se imbracau cu ce gaseau si se spalau in ploaie sau in rau. Cand era frig nu se mai spalau.

Shin In Geun locuia cu mama sa, avand chiar si un frate mai mare, tot in acel lagar, pe care abia il vazuse de cateva ori in toata viata sa. Insa de aici au pornit si problemele. Intr-o noapte i-a auzit pe mama si fratele discutand despre intentia fratelui sa evadeze. Shin In Geun i-a demascat imediar crezand ca ce face e normal, conform legilor din gulag. Insa tot a avut de suferit, ajungand pana la epuizare si chiar aproape de moarte deoarece conducatorii de acolo l-au acuzat initial de tainuire. Insa a avut noroc si de multe ori a supravietuit la limita. Asta pentru ca a si "jucat" dupa legile conducatorilor, adica spionarea celor din jur, neincredere si lupta pentru mancare. In schimb a asistat la spanzurarea mamei sale si impuscarea fratelui sau, pe care chiar el i-a denuntat. Atunci nu stia ce face, dar cum poti sa-l acuzi? Niciodata nu si-a intrebat mama de ce erau ei acolo. Adevarul era ca tatal sau, inchis in acelasi lagar, facuse ceva impotriva regimului comunist.

Asa a trait multi ani, pana intr-un timp cand l-a cunoscut pe Park Yong Chul, adus in lagar de regimul din Coreea. Acesta i-a povestit lui Shin despre Phenian, orasul capitala al tarii. Shin nu stia ce era ala un oras. Ulterior a aflat de perioada de studii a lui Park din Germania sau Uniunea Sovietica. A aflat de televizor, bani, computere si telefoane mobile, sau despre cum este mancarea in China, Hong Kong, Germania sau Anglia. Intre timp a aflat si raspunsul la o intrebare pe care nu si-a pus-o niciodata: ca Pamantul este rotund. Shin era fermecat de ce auzea de la "prietenul" sau Park, si pentru prima data in viata sa luase decizia sa nu-l denunte pe acesta, ceea ce probabil i-ar fi adus moartea lui Park. In sufletul lui Shin se nastea dorinta de libertate, si probabil acum intelegea gestul fratelui sau care vroia sa evadeze. Ceea ce a facut Shin (la trecerea dintre anii 2004-2005), impreuna cu Park, insa acesta din urma nu a reusit murind electrocutat in gardul ce imprejmuia lagarul.  Shin a pribegit o perioada in Coreea de Nord, apoi a ajuns cu greu in China. Dupa doi ani a ajuns in Coreea de Sud, iar dupa alti doi ani a ajuns in California, SUA. Insa probabil ca ranile psihice si mai ales cele fizice il vor face sa nu uite niciodata ceea ce a trait in tineretea sa.

Cartea despre care fac precizarea in acest articol, "Escape from camp 14" nu cred ca se gaseste "free", insa puteti citi aici un rezumat excelent facut in limba engleza. Spor si luati aminte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL