21 mai 2013

Ponta si plagiatul

In anul de gratie 2013, Victor Ponta afirma cu mandrie urmatorul lucru:
"Deci un elev bine pregatit ia o nota mare, unul mai putin pregatit o nota mica, dar unul care fura trebuie sa dispara din examen"
In schimb uita cum el insusi a plagiat o lucrare de doctorat, lucru confirmat de altfel de mai multi profesori ai Universitatii Bucuresti si alti oameni de stiinta ce lucreza pentru reviste de specialitate. Faptul ca Ponta se ascunde in spatele legilor romanesti nu este cu nimic mai prejos: plagiatul este universal si nu te poti ascunde de el. Daca Ponta isi inchipuie ca poate ascunde o lucrare de plagiat atunci se inseala amarnic. Poate in Romania nu conteaza asta, cel dupa care a plagiat nu-i cere daune probabil de frica. Dar sa ajungi in asemenea hal incat sa masluiesti comisii care sa nege un lucru mai mult decat evident, e ca si cum i-as scuipa pe toti in fata, ei fiind prosti si tu destept. Mai mult, s-a ajuns chiar si la Parchetul General care a decis ca Ponta n-a plagiat. 

Ma intreb eu, pe ce baza un procuror are atributii de a lua decizii stiintifice? Pentru asta exista comisii de specialitate, profesori, oameni de stiinta, dar nu "rahati cu ochi" din politica inglobati in comisii hilare cu roluri bizare si care se intrunesc doar la comanda politica. Parchetul General nu trebuia sa se pronunte intr-o asemenea speta. Totusi, la cate decizii ale comisiilor exista, probabil nici parchetul nu stie pe unde sa iasa la liman. Iar pentru asta e tot vina lui Ponta: nu te poti ascunde in spatele unor comisii pe care tu insati le-ai numit si carora tot tu le ordoni. Nu e moral, nu e normal, dar e constitutional. Iar Ponta isi ascunde plagiatul in spatele legilor romanesti, pentru ca isi permite, pentru ca are "Puterea" si nimeni nu-l deranjeaza. Cat despre deminitate si-a pierdut-o demult, cand ne-a scuipat pe toti in fata, refuzand sa-si asume plagiatul. Oare e atat de greu sa citesti doua texte si sa vezi ca sunt aproape identice, in proportie covarsitoare?

Probabil ca domnul Ponta nu stie, sau atat se limiteaza universul lui de cunoastere, ca justitia si tot ce are legatura cu ea nu reprezinta lumea intreaga. Stiintele, oricare ar fi ele, nu au legatura cu justitia. Nu tot ce misca pe lumea asta e stabilit de justitie. Cel mult unele lucruri sunt  reglementate. Dar scrisul si gramatica nu sunt stabilite de justitie. Nu poti sa amesteci sula cu prefectura pentru ca tu esti prim-ministrul Romaniei. Poate aici pe plan local poti sa ascunzi un plagiat, oricum politica din tara noastra e de toata jena. Cu plagiat sau fara, tot aia e. Probabil si o persoana cu retard mintal poate conduce la fel de bine tara, dar uneori mai conteaza si respectul celor din jur, cunoscuti sau necunoscuti.

Ori daca tu, Ponta, vii si ne minti direct pe fata ca nu ai plagiat, cand lucrurile sunt mai mult decat evidente, atunci ce incredere mai avem noi in tine? Ce incredere mai au colaboratorii tai politici sau oamenii de afaceri? Nu ma refer la "colegii tai" pentru ca sunt de aceeasi speta cu tine. Dar restul?

2 comentarii:

  1. te intreb ceva, te mai mira vreun lucru de la noi din Romania? e haos total!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, ma mira. Eu daca m-as sti cu musca pe caciula m-as gandi de doua ori inainte sa fac o afirmatie care ar fi in defavoarea mea.

      Ștergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL