31 mai 2013

Antenele se clatina de la temelie

Probabil nu este nici o noutate ca directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, a fost saltat de DNA si retinut 24 de ore sub acuzatia de santaj, intr-o problema mai veche pe care o avea Antena cu RCS-RDS. Totul normal pana aici, au mai fost si altii saltati la fel deci nu putem vorbi acum de o discriminare in modul de a fi adus la audieri. Ca e vinovat sau nu, iarasi nu pot sa ma pronunt. Daca e sa discutam legitimitatea faptei de a fi saltat de pe strada, eu zic ca a fost necesara. De ce? Cand ai in spate un mecanism impresionant de propaganda (a se citi moderatorii de la antena3), esti un pericol public. Fara drept de apel trebuia ridicat de pe strada inainte de a se declansa propaganda, care de altfel s-a si pornit. Observati cum pana mai acum cateva zile nu exista nici o problema in tara asta. Cat Base era in forma, antenele il haituiau la maxim. Acum cand USL-ul e la guvernare si totul merge pe dos, antenele au lasat ciocul mic si cauta subiecte alternative. Ei se ocupa de steaguri si cartea recordurilor cand in tara Posta Romana, Oltchim si altii stau in bataia vantului. Rusine!

Ei bine, acum au din nou material de discutii. Evident tot Base e in spatele arestarii lui Sorin Alexandrescu, printr-o combinatie cu doamna Kovesi, sefa la DNA. O fi, dar daca omul a fost prins in flagrant, ce mai e de zis? Bineinteles ca antenele au inceput sa latre in toate directile, asemenea maidanezilor cand sunt incoltiti. Ba ca omul lor e nevinovat, ba ca RCS-RDS e in spatele unei mascarade, ba ca Basescu e implicat, s.a.md. Asta inseamna propaganda. Arunci cu rahat in toate directiile dar nu te intrebi: "dar daca totusi e vinovat?". Atunci nu te faci de rahat si mai mult? Probabil nu, ca demnitatea lor oricum e la pamant. Prin urmare isi permit sa faca orice pentru ca se ascund sub umbrela protectoare a libertatii de exprimare si pot face tot ce doresc muschii lor.

Hai sa fac o comparatie cu un caz recent, fiind vorba tot de o persoana respectabila care la fel ca directorul Antena1, nu reprezinta un pericol public. Cand unul din directorii BRD a fost ridicat de politie, a fost acelasi show. L-au saltat de acasa, l-au dus la audieri, i-au perchezitionat biroul (sau asa cred) si in cele din urma l-au eliberat pentru ca nu era vinovat. Care a fost pozitia oficiala a BRD-ului? Au spus ca vor colabora cu autoritatile si le vor oferi tot sprijinul pentru buna desfasurare a anchetei. Cam atat. Zic eu, foarte decent si normal din partea unei firme. Cum reactioneaza antenele? Atac dur la Kovesi si Basescu, atac la adresa DNA si a autoritatilor (inclusiv justitie si SRI) care si-au permis sa le aresteze seful, atac dur la adresa RCS-RDS ca ei sunt vinovati de aceasta situatie prin neintelegerile dintre cele doua firme si procesele deschise in ultimii ani. Si lucrurile continua, cu show-uri mediatice in care eroul lor este cel mai cinstit om de pe lumea asta. Legitim, nu?

Desi pare trasa de par aceasta arestare sub incertitudinea faptei de santaj, eu zic ca este perfect normala sau mai bine zis, legala. Multi (printre care si prezentatori ai antenelor) se intreaba care e limita dintre o negociere si un santaj? Lucrurile sunt clare, zic eu. Un santaj e atunci cand obtii anumite beneficii care nu ti se cuvin in defavoarea cuiva, pe care in mod normal nu le-ai obtine, amenintand-ul ca daca nu se conformeaza va avea de suferit in urma unei actiuni legale sau mai putin legale sau legitime pe care o vei intreprinde chiar tu. Daca e adevarata toata chestia cu santajul, atunci Sorin Alexandrescu este vinovat.

Cu toate ca omul isi negocia contractul cu RCS-RDS si se poate spune ca si celalalt partener poate fi vinovat, lucrurile stau putin altfel. Primul care se da de partea justitiei, are de castigat. E ca atunci cand mai multe persoane sunt acuzate de un anume lucru, iar unul dintre ei recunoaste si depune marturie impotriva celorlalti care nu recunosc. Asta nu-l face nevinovat, dar e de partea justitiei si va obtine o reducere a pedepsei. Nu-i normal, dar e legal, asa zice legea si trebuie sa o respectam. In cazul nostru, cineva de la RCS-RDS s-a plans la autoritati iar acestia au luat masuri pentru a-l prinde si acuza pe directorul Antena1. Lucrurile puteau sta si invers, daca cineva ar fi dorit acest lucru si nu incercau sa-si rezolve problemele in stilul lor, adica prin propaganda mediatica.

Un comentariu:

  1. n-am urmarit subiectul, n-am avut timp de asta...dar e frumos ce aud...din pacate sunt prea putini care ies la suprafata!!!
    dar se fac multe, multe magarii in romania!!!

    RăspundețiȘtergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL