De ceva timp sunt in cautarea unui apartament de 2 camere undeva prin Bucuresti. Nu-mi trebuie mai mare. Planurile de viitor sunt si mai mari, dar toate la timpul lor. Revin la apartament. Nu sunt pretentios. As vrea sa fie cat mai aproape de metrou intr-o zona relativ linistita iar blocul sa nu fie chiar atat de vechi. Daca e nou, cu atat mai bine. Insa aici e problema. Un bloc vechi nu este atat de atractiv din cauza degradarii sau a interventiilor neautorizate asupra structurii de beton. Colac peste pupaza, tot apartamentele din aceste blocuri vechi sunt mai scumpe decat in cele noi. Adevarul este ca pe timp de criza nu mai gasesti apartamente de vanzare ieftine iar cei care vand vor sa faca o mica "afacere", asta de cele mai multe ori. Rar gasesti compromisuri, dar si atunci totul se petrece atat de rapid incat mai mult ca sigur va fi implicata si o agentie de profil. Iar daca se implica agentiile viata nu mai e roz. Peste tot e plin de bisnitari si oportunisti.
Nimeni nu dai doi bani de implicare, asistenta, respect sau profesionalim. Ideea e sa platesti comisionul, dar nimeni nu se intereseaza de un plus de valoare a serviciilor pe care le ofera aceste agentii. Au si de ce, un apartament il vinzi sau il cumperi o data si aia a fost. Nimeni nu mai revine a doua oara la tine. Iar daca nu pui accent pe castigarea clientului, ca nu ai de ce, atunci nu are rost sa-i oferi nimic special. Ti-ai luat comisionul, pa si la revedere. Ca atare in acest domeniu de afaceri nu ai sa vezi niciodata principii economice echidistante, intre cerere si oferta, intre vanzator si cumparator. Totul se face pe cat de mare ai obrazul si pe marimea tupelui. Dar e o alta poveste.
Solutia vine de la blocurile de aparatamente abia ridicate. Majoritatea dezvoltatorilor au construit pe credit, deci au datorii. Si sunt interesati sa vanda. In plus, e musai sa vanda tot ca sa iasa pe profit. Asa ca aici s-ar putea sa primesti mai mult respect decat in cazul apartamentelor din blocurile vechi. Dar chiar si asa, avem noi romanii un spirit general de care toate lumea a auzit: ieftin si prost. Dar mai mult prost zic eu. Prin urmare aceste blocuri noi au o mare hiba: deficiente de constructie sau folosirea unor materiale de constructii slab calitative. Si cum toata lumea a auzit de cutremurul din '77, teama e justificata. Nimeni nu vrea sa cumpere un apartament intr-un bloc ce cade la primul cutremur mai serios. Sau daca nu cade complet, sa-i fie afectata structura de rezistenta. Iar urmarea e aceeasi: apartamentul se duce pe apa sambetei. Prin urmare, o fi apartamentul mai ieftin dar nimanui nu-i place sa arunce banul pe fereastra.
Solutia o reprezinta tot blocurile noi dar conditionata de cateva aspecte. Atunci cand iti cauti un apartament intr-un bloc nou e bine sa o faci de la "geneza". Sa urmaresti blocul pe tot parcursul constructiei. Doar asa poti sa observi daca un Dorel n-a amestecat munca cu distractia, daca betonul n-a fost vibrat sau daca acesta n-a stat destul timp in cofraje. Sau poate structura de rezistenta ori fundatia n-au fost realizate cum trebuie. Finisajele raman pe locul doi. Totusi e un lucru bun ca le poti alege din timp dupa propriul plac, eventual le poti schimba pe cele standard cu ceva mai calitativ. Toate astea le urmaresti in timpul constructiei, asta dupa ce te-ai documentat putin in domeniu. Daca vezi blocul nou, curat si finisat nu mai stii ce se ascunde la interior si mergi pe increderea oferita de constructor: ca orbul.
Pe de alta parte e bine sa te interesezi din vreme ce alte constructii a mai realizat firma respectiva si cum se prezinta ele la ora actuala. Eventual te poti interesa ce probleme au intampinat cei care locuiesc acolo. Iar referitor la blocul unde vrei sa achizitionezi apartamentul e bine sa verifici autorizatie de constructie, fisele tehnice semnate de dirigintele de santier iar la final sa vezi cu ochii tai cartea tehnica a imobilului, poate chiar inainte sa platesti grosul banilor. Nu in ultimul rand, pre-contractul si contractul pe care le semnezi cu dezvoltatorul sa fie studiate detaliat, poate chiar de un avocat, notar, etc.
Nu in ultimul rand, e bine sa tii cont de zona in care alegi sa locuiesti. Ma refer atat la ideea de a nu sta intr-un cartier rau famat, cat si la ideea ca infrastructura sa fie corect proportionata: utilitati, canalizare, electricitate, strazile sufient de late incat masinile de pompieri sa poata patrunde usor si prezenta hidrantilor in zona. Daca exista si o scoala in zona plus ceva magazine sau un spital, totul ar fi perfect. Ar mai fi si cateva standarde ce trebuie verificate: distanta intre imobil (cu ferestre) si proprietatea alaturata sa fie mai mare de 1.9 m; distanta de la imobil pana la o fabrica din apropriere sa fie mai mare de 190 m iar in cazuri mai speciale trebuie verificat profilul fabricii din apropriere, asta daca nu vreti poluare.
In concluzie, un bloc nou ar fi recomandat in detrimentul unuia vechi insa cu mici sacrificii: trebuie sa fii cu multa bagare de seama sa nu-ti iei teapa. Iar rabdarea e cuvantul cheie.
Aveti grija la tepele mansardelor duplex.
RăspundețiȘtergerehttp://topinvestromania.wordpress.com