17 septembrie 2013

Nu stim sa ne vindem produsele online

Zilele acestea am tot scotocit magazinele noastre online in cautarea unui smartphone care sa fie pe gusturile mele, nu prea scump, nici de fite, dar util si bine inchegat. Sa ma tina cativa ani. Am gasit, ramane de vazut si cand il achizitionez dar nu despre asta e vorba. Am ajuns la o concluzie trista: nu stim sa ne vindem produsele. Cu ce se deosebeste un magazin online de unul clasic? Cei mai multi ar spune ca pretul mai ieftin in magazinul online. Teoretic, pentru ca practic nu mai e valabil de mult timp. Si nu ma refer doar la magazinele de IT si nici la cele care vand marfa de o calitate indoielnica. Ma refer atat la magazinele online cat si cele clasice care vand acceasi marfa si la aceeasi calitate. Asadar, pretul e cam acelasi. Un alt avantaj al celor online ar fi ca nu trebue sa alergi peste tot. Pur si simplu dai un click si ai produsul mult dorit. Insa in zilele noastre s-ar putea sa ai surpriza ca livrarea sa dureze mult mai mult decat daca ai pierde o zi intreaga prin magazine. Si sa nu uitam de clasica problema: produsul nu este pe stoc. Acestea fiind zise, ce le lipseste magazinelor noastre online?

Un lucru simplu: atentia la detalii. Un caz concret, vreau sa-mi iau un smartphone dar aflu ca telefonul respectiv stie sa trimita sms-uri, are radio si ceas cu alarma. Sincer, nu-mi trebuie asa ceva si oricum stiu ca un smartphone are incluse si aceste facilitati. De ce mi le arunci la inaintare? Pe de alta parte, vrei sa faci o comparatie intre doua produse de acelasi fel: la unul ai durata de viata a bateriei, la altul nu. Pai e corect? Daca vrei sa vinzi ceva trebuie sa-ti atragi cumparatori? Cum faci asta? Ii tii cat mai mult pe site-ul tau oferindu-le toate informatiile de care au nevoie. Si nu prin comentariile cumparatorilor (nu ma intelegeti gresit, sunt foarte utile) ci prin propriile tale descrieri, sugestii, brosuri, orice care sa ma tina acolo. Ori daca eu nu vad durata de viata a bateriei o caut pe alt site, insa tu ca magazin m-ai pierdut ca client. N-ar strica si niste review-uri personale dar sa zicem ca acest lucru e putin costisitor. Insa pe o anume nisa sau specializare a unui magazin online, ar merge de minune. Insa nu vad acest lucru, cel putin nu la magazinele romanesti.

Lucrurile se schimba atunci cand ai un produs unic si vrei sa invingi concurenta. Trebuie sa-ti expui atuurile, punctele forte ale produsului tau si felul in care se distinge de un alt produs asemanator. Cu alte cuvinte, ce ma face pe mine sa aleg produsul tau si nu pe altul? Ori eu nu vad aceasta preocupare la magazinele noastre online. De ce expui zeci de informatii inutile daca acestea nu fac din produsul tau ceva atragator? Ok, ai un produs bun, e la fel de bun precum altul, dar asta nu ma atrage. Atat timp cat nu vii cu un plus de calitate, cu o noutate, cu ceva diferit, atunci nu ma convingi sa-ti cumpar produsul. Mai avem si cazul cand produsul e prea atragator ca sa fie adevarat, dar asa ceva se numeste "teapa" si toti am auzit. Nici o noutate dar pacat ca sunt multi care inca mai cad in capcanele unor falsi vanzatori de chilipiruri. Si de aici intrebarea: oare cand vom scapa de aceasta meteahna?

Un alt numitor comun al magazinelor noastre online il reprezinta promotiile: m-am saturat de atatea vouchere si reduceri spectaculoase precedate de majorari ale preturilor. Chiar nu da bine la imagine, insa cine tine cont de asa ceva? Pe bune, daca sunt in cutarea unui produs si nu este musai sa-l am maine, atunci nu-l iau nici azi, nici maine, nici poimanine ci peste o luna. Iar pana atunci ma voi interesa in fiecare zi care sunt preturile. Ori daca eu vad miscarile tale de preturi, crezi ca mai cumpar de la tine? In fine, revin la acele vouchere. Uneori ma scot din sarite: "valabile doar pentru produsele ... si in perioada ...". De ce nu azi, si pentru orice produs al tau? Vrei sa vinzi, fa-o acum nu peste cateva luni. 

2 comentarii:

  1. Pai tu, ca faci parte din categoria celor care stiu, insa sunt multi neinitiati care inca mai cauta promotii...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum e treaba cu "neinitiatii", dar nimeni nu-ti da nimic pe moca in tara asta. Ba din contra, tendinta generala e sa primesti teapa. Eventual sa dai teapa, alaturi de o mica spaga. Asa ca nu cred ca mai exista cineva care nu stie acet lucru.

      Ștergere

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL