12 noiembrie 2013

Ger si ninsori iarna asta, prognoza sau cacealma?

iarna ninsori ger zapada prognoza
Iarasi a ajuns la urechile mele o prognoza meteo ce anunta un dezastru iminent pentru Romania. Din fericire nimic nu pare adevarat cu atat mai mult cu cat guvernul profita de aceasta amenintare pentru a mai toca ceva sume din fondul de urgenta. Urat din partea lor, ce ne-am face in cazul unui dezastru adevarat, un cutremur sa zicem? Ei bine, iarasi avem avertizare de iarna grea cu ninsori masive si ger naprasnic. De ce zic ca "iarasi"? Pentru ca si iarna trecuta au fost astfel de amenintari iar realitatea a fost alta. Au fost ninsori, ger si troieni cat casele dar nimic anormal. E iarna! Prognoza de ger si viscol peste intreaga Europa pare dezolanta insa haideti sa vedem care sunt si necunoscutele acestor fenomene!

Ger si viscol pentru toata Europa

Cam asa suna prognoza meteo pentru iarna ce urmeaza sa vina. Dar la fel a fost si anul trecut. Atunci erau de vina nu stiu ce curenti de aer de mare altitudine care aruncau aerul polar asupra Europei. Iar atunci se zvonea ca acei curenti si-au pierdut din intensitate si vor pastra aerul rece deasupra Europei pentru mai mult timp. In teorie nimic de zis, dar uite ca prognoza de atunci nu s-a potrivit. Acum ce va fi?

Cine profita in urma zvonurilor de iarna cu ninsori si viscol ?

Daca nu ma insel anul trecut zvonurile au fost lansate de cativa experti rusi. Nu neg experienta acestora insa la mijloc e vorba si de interese economice. Uite ca si anul acesta, ca si anul trecut, Rusia are de negociat pretul gazelor cu anumite tari din Europa. Si cum mergi la negociere decat cu o amenintare de iarna geroasa, asa cum n-a mai vazut lumea pana acum. In plus, se pare ca si guvernul nostru are de tocat ceva sume din fondul de urgenta, pe motiv sa nu ne prinda iarna pe nepregatite. Ei bine, astfel de zvornuri sunt necesare, creaza isterie si ofera explicatii plauzibele acolo unde e nevoie. 

Chiar sunt iernile mai geroase ?

Iarna trecuta a fost ceva mai speciala. A existat un moment in care mai multe judete din estul tarii au fost sub nameti. Iar reportajele de la fata locului au aratat multi oameni ingropati in propriile case si nimeni care sa-i ajute. Cu greu si-au facut loc jandarmii sau militarii precum si alte echipe speciale trimise de autoritati. A fost iarna mai grea? Nicidecum. Astfel de ierni au fost totdeauna, cu mici diferente de la an la an. Insa altadata lucrurile nu erau mediatizate. Pe atunci presa statea frumos la caldura si savurau un ceai cald. Acum e la moda sa te duci primul la fata locului si sa creezi panica. Pe de alta parte nici locuitorii din zonele afectate n-au mai fost atat de harnici incat sa puna osul la deszapezire, au asteptat frumos autoritatile. Ce-i drept tineretul tarii nu mai sta la sate, umbla prin tari straine. Deci, cine sa faca deszapezirea?

Avem utilaje sau ne prinde iarna pe nepregatite ?

Si nu uitati ca parcul de utilaje disponbil la nivelul intregii tari este intr-o stare deplorabila. Imi aduc aminte cand eram mic si mergeam la tara undeva intr-un sat din judetul Vrancea. Acel sat avea un parc impresionat de tractoare, combine, buldozere si camioane. Aceleasi utilaje sunt si acum, cu mici exceptii. Iar acele utilaje s-au stricat si abia mai pornesc pe timp de vara. Nu mai zic iarna! Repet, cine si cu ce sa faca deszapezirea? Iar toti acesti factori au dus la o iarna extrem de agresiva care ar putea sa se repete si anul acesta. Da, se va repeta, asa cum e normal sa fie in anotimpul de iarna. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL