10 noiembrie 2013

Ponta si marirea taxelor, spaima economiei

ponta marire taxe tva accize
Ponta ne pregateste ceva pentru anul 2014. Ceva care va duce in mod inevitabil la prabusirea economiei tarii: marirea si introducerea unor taxe noi. De ce zic ca efectele vor fi dezastruoase? Voi explica mai pe larg care vor fi efectele acestor decizii, dar mai intai ganditi-va doar la perioada post comunista, era PDSR, cand s-au luat aceleasi masuri: marirea taxelor. Leul s-a prabusit in fata monedelor straine iar inflatia era la ordinea zilei. Acum, Ponta repeta aceleasi masuri pentru a atrage mai multi bani la buget, insa in prostia lui nu-si da seama ca singurele efecte pozitive vor fi doar cele de scurta durata. Cu alte cuvinte, cateva luni, poate un an, va avea mai multi bani la buge, insa pe termen lung va distruge economia. Asta pentru ca marirea taxelor si accizelor (in speta acei 7 centi la pretul benzinei) va duce la inchiderea multor mici intreprinderi iar cele ramase vor imputa maririle tot consumatorului final, prin scumpirea produselor finale. Cu alte cuvinte, tot noi romanii vom plati cu varf si-ndesat pentru neputinta premierului Ponta.

Ce efecte vor avea introducerea si marirea taxelor de catre Ponta ?

Vor fi si efecte pozitive, doar pentru bugetul statului si doar pe termen scurt: vor fi colectati mai multi bani la buget care probabil nu vor duce la nimic pentru ca furtul si coruptia sunt la ordinea zilei iar investitiile sunt 0 (zero) iar cele care se fac sunt inutile si prost gandite.

Efectele negative sunt si cele mai importante. Multe firme mici si mijlocii vor intra in faliment pentru ca nu vor suporta noile poveri fiscale.  Asta inseamna somaj, deci iarasi o gaura in bugetul de stat. Pe de alta parte firmele ramase in picioare vor contabiliza aceste mariri de taxe in pretul produselor. Vom avea produse mai scumpe iar asta se va vedea in buzunarul romanului de rand. Iar in cele din urma se va ajunge la o scadere a vanzarilor, deci si o scadere la bugetul de stat. Repet, aceste lucruri se vad pe termen lun, pentru ca dureaza putin pana se propaga efectele. Dar e un lucru cert.


Investitorii straini nu mai vin in Romania

Cand peste tot in Europa se incearca o relaxare a sistemului fiscal, Romania se impovareaza: taxele se inumultesc (noua acciza de 7 centi, impozit pe stalpi sau semne de circulatie, garduri, altele, wtf?) iar cele existente se maresc. Sistemul devine prea complicat. Astfel, o firma ce va dori sa intre pe piata din Romania se va interesa ce are de platit si ce poate castiga. Si ce observa? Ca sistemul fiscal e atat de complicat incat e foarte greu sa-si faca un plan de afaceri. Sau ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ pentru ca legile si taxele se schimba de la o zi la alta. Iar asta e si mai grav pentru strategia unor firme.

Sa-ti deschizi o firma e tot mai greu

Odata cu marirea taxelor si introducerea unora noi e tot mai greu sa-ti deschizi o firma. Sunt tot mai multe chichite de care trebuie sa tii cont incat in cele din urma vei renunta. Cum e mai usor: sa stii ca ai de platit o taxa de 40% din tot profitul tau sau ca ai de platit 50 de taxe in valoare tot de 40% din profitul tau. Iar aceste taxe le platesti in zece locuri diferite si, evident, stand la coada si infruntand birocratia de la ghisee. Ca doar angajatul statului e stapan pe mosia lui. Asadar, cu cat sistemul fiscal e mai greoi cu atat economia se duce la vale. Pentru ca motorul economiei il reprezinta privatul si nu statul.

Marirea taxelor vs. micsorarea pensiilor si salariilor

Pe vremea sa, Boc a luat si el niste masuri traznite prin micsorarea pensiilor si salariilor plus alte cateva masuri care in general au vizat sistemul bugetar. Nu comentez cat de bune au fost masurile, dar uite ca am iesit cu capul sus din criza. Observati totusi ca el nu a lovit prea mult in sistemul privat. Pentru ca privatul sustine bugetul statului, iar daca privatul o duce prost atunci si bugetul statului o va duce prost. Indiferent de cate masuri fiscale vei lua pentru a colecta mai mult din taxe, privatul este lovit si scade pe de alta parte. Iar aceasta marire a taxelor are un efect de domino care duce la scaderea economiei, implicit a bugetului statului. Si in cele din urma ne asteapta alte mariri de taxe s.a.m.d. Singura solutie o reprezinta investitiile si sustinerea mediului privat pentru ca involutar va creste si bugetul statului.

Care sunt masurile pozitive pentru economia Romaniei ?

Un mic exemplu pentru a sustine acest lucru: stiti ce efect a avut scutirea programatorilor de la taxa unica, aceea de 16%? A scazut colectarea la bugetul statului pe termen scurt, insa pe termen lung a dus la crearea a zeci de mii de locuri de munca bine platite si sute de companii de IT ce au dat navala in Romania. Iar aici le mai adaugam si pe cele autohtone. Urmarea? Bugetul statului a crescut considerabil iar investitiile in acest domeniu continua si in prezent pentru ca mediul de afaceri in acest domeniu este unul favorabil. Acestea sunt masurile benefice pentru economia tarii. Insa, din pacate, lipsesc cu desavarsire pentru ca Ponta nu stie altceva decat marirea taxelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL