28 noiembrie 2013

Ponta, chinezii si romanii

vizita premier chinez china ponta romania
Poate va intrebati ce legatura este intre Ponta, premierul chinez care ne-a vizitat zilele acestea si romanii. Ei bine, nici o legatura! Ponta spera sa obtina ceva fonduri sau investitii de la chinezi, dar nici o speranta. Chinezii vor sa obtina si ei ceva de la noi si cu siguranta vor obtine pentru ca sunt foarte destepti si profita de orice oportunitate. Iar noi ,romanii de rand, nu vom beneficia de nimic, nu ne vom alege cu nimic si bineinteles vom ramane cu ochii in soare tanjind dupa bunatatile chinezilor. Dar voi dezbate pe larg aceasta situatie si voi explica de ce premierul Ponta s-a lasat dus de val si e pe cale sa bifeze inca un esec economic, asa cum ne-a obisnuit de ceva timp.

Chinezii nu sunt interesati sa investeasca in Romania

Niciodata chinezii nu au fost interesati sa investeasca in Romania. Daca erau cu adevarat interesati atunci s-ar fi vazut pana acum. China detine cea mai mare rezerva de dolari din lume, cateva mii de miliarde de dolari. Chiar nu gaseau macar un miliard si pentru noi, macar din bun simt daca si noi ii ajutam la ceva? De altfel singurele companii care investesc ceva prin Romania sunt cele private chineze. Insa acestea sunt interesate de promovarea tehnologiilor proprii in Europa, UE si in special in tarile in curs de dezvoltare pentru ca acolo se preteaza produsele lor, ieftine si de o calitate indoielnica. Cu mici exceptii! Deci, despre ce investitii vorbim aici? Despre ce cai ferate s.a.m.d? Nimic din toate acestea nu se va concretiza.

Chinezii sunt interesati de mancare

Pentru a afla ce vor chinezii trebuie sa ne intrebam in primul rand ce avem noi si nu au ei. Raspunsul e simplu: un miliard si ceva de oameni nu prea au ce manca. Sau daca au nu se stie ce va fi peste 10 ani. Daca mai luam la socoteala si posibile calamitati ale naturii se poate ajunge la supozitia ca nu vor avea ce manca. Iar atunci ce au facut chinezii? Au venit in Romania unde au gasit o agricultura pusa la pamant, la figurat, insa foarte asemanatoare cu cea a chinezilor. Adica munca bruta, manuala si teren din belsug. Aici se poate cultiva poate chiar si cu ajutorul muncitorilor chinezi. La inceput vor cumpara de la noi, ca tot se bucurau producatorii nostri ca vor avea unde sa exporte, dar cu timpul sunt convins ca asiaticii vor acapara multe terenuri pe care le vor cultiva si vor trimite alimente inapoi in tara lor. La fel si cu animalele.

Deci chinezii nu sunt interesati sa investeasca in Romania, ei vor doar hrana noastra. Si inca un lucru!

Chinezii vor sa vanda masiv in Europa

Pietele emergente din toata lumea au fost acaparate de produse chinezesti. Insa Europa, si in special UE, s-au cam ferit de produsele slab competitive ale chinezilor, ce-i drept ieftine. Insa aceasta piata de desfacere este una promitatoare. Daca reusesti sa ajungi acolo! Dupa cum bine stiti produsele chinezesti nu prea sunt acceptate prin tarile europene. Ce ar fi daca toata marfa chinezeasca de export ar trece prin firme din Romania si ar apare ca fiind produse in Romania? Pentru ca birocratia si coruptia sunt in floare la noi iar chinezii stiu asta. Si vor profita daca au ocazia. Tara noastra are mijloacele necesare pentru a sustine tranzitul marfurilor chinezesti prin portul Constanta iar apoi mai departe pe uscat sau pe Dunare. Si repet, coruptia e in floare, cateva cadouri si chinezii se instaleaza ca la ei acasa. Doar nu spunea degeaba premierul chinez ca nici nu simte c-ar fi plecat din tara lui.

Ce are de castigat Romania de la chinezi?

Nimic! Singurele produse chinezesti de larg consum sunt cele pe care le gasim in depozitele din Bucuresti: Dragonul Rosu, Europa, etc. Iar acolo nu se platesc impozite, taxe, nimic. Statul nostru nu castiga nimic din impozitarea acelor marfuri. Romanii cumpara masiv de la ei si deseori chiar arunca banul pe produse de o calitate extrem de proasta. Ba mai mult noi ii intretinem pe acei chinezi care vand acolo, noi le oferim casa, mancare si ocupatie. Si nu avem nici un beneficiu.

Cu alte cuvinte, chinezii nici nu investesc in Romania (cu mici exceptii), nici nu platesc taxe si nici nu cumpara produsele noastre, ca sunt prea scumpe pentru ei. Sau daca vor cumpara o vor face pe bani putini spre nemultumirea producatorilor nostrii. Deci acordul sau intelegerea lui Ponta cu premierul chinez nu prea aduce beneficii economice Romaniei, ci doar Chinei. Probabil cativa de la noi vor incasa spagile investitiile, si cam atat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru a comenta puteti alege optiunea: Nume/AdresaURL